Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas varas iestāžu pārstāvji pauduši publisku atbalstu idejai noteikt vienu dienu nedēļā, kad Maskavā un Sanktpēterburgā būtu jāaizliedz alkohola tirgošana, ziņo "The Moscow Times".

Idejas iniciators ir Sanktpēterburgas pilsētas domes deputāts Andrejs Anohins. Viņš pievērsis sev pamatīgu mediju uzmanību, atklājot, ka pilsētas dome varētu apsvērt katru trešdienu noteikt alkohola tirdzniecības aizliegumu, lai tādējādi cīnītos pret žūpošanas problēmu valstī.

Anohina teiktais ātri atrada dzirdīgas ausis arī Maskavā, kur pilsētas domes deputāts Aleksejs Mišins publiski atbalstīja Sanktpēterburgas kolēģa ideju un norādīja, ka par līdzīgu soli varētu lemt arī Maskavā.

Mišins gan vēlāk medijiem precizēja, ka it kā esot pārprasts, jo aicinājis ieviest tikai rekomendējošu "atturības dienu".

Pēc Mišina domām, piemērotākā diena atturībai varētu būt piektdiena, lai ģimenes un valsts iedzīvotāji varētu kvalitatīvāk sagatavoties brīvdienu baudīšanai.

Lai gan aizliegums patlaban ir vien sākotnējās idejas līmenī, tam atbalstu jau paspējuši paust Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras vadītājs un Krievijas Federācijas Pilsoniskās palātas (KFPP) pārstāvji.

"Pavisam noteikti mēs atbalstām šādu priekšlikumu, un mēs to atbalstīsim tik ilgi, kamēr to apstiprinās ar likumu," dedzīgu atbalstu politiķu teiktajam intervijā aģentūrai "Itar Tass" paspējusi paust patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras "Rospotrebnadzor" vadītāja Anna Popova.

Tāpat atbalstu alkohola aizliegšanai vienreiz nedēļā paudis arī viens no aktīvākajiem KFPP pārstāvjiem Dmitrijs Čugunovs, kurš vēl arī piebildis, ka Krievijā ar šādu iniciatīvu nevajadzētu aprobežoties tikai Maskavas un Sanktpēterburgas līmenī, bet gan ar likumdošanu panākt vienu obligātu atturības dienu visos valsts reģionos.

Ziņots, ka pašā "perestroikas" sākumā - dažus mēnešus pēc Mihaila Gorbačova nākšanas pie varas tika uzsākta vērienīga žūpības apkarošanas kampaņa, kas ilga no 1985. līdz 1987. gadam.

Kampaņas iniciatori bija politbiroja locekļi Mihails Solomoncevs un Jegors Ļigačovs, kuri uzskatīja, ka viens no padomju ekonomikas stagnācijas iemesliem ir "komunisma cēlāju" vispārējais morālais pagrimums un nevīžīga attieksme pret darbu, ko savukārt izraisījis masveida alkoholisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!