Austrijas galvaspilsētā Vīnē pēc ASV lūguma arestēts Ukrainas dabasgāzes un finanšu sektorā strādājošais uzņēmējs Dmitro Firtašs, vēsta aģentūra "Reuters".

48 gadus vecais Firtašs ir viens no Ukrainas bagātākajiem cilvēkiem un viņam ir pastarpinātas saites arī ar Latvijas biznesa vidi.

Oligarhs ieguva plašu ietekmi Ukrainā bijušā prezidenta Viktora Janukoviča valdīšanas laikā.

Zināms, ka viņš arestēts saistībā ar ASV jau kopš 2006.gada izmeklētu lietu par organizētas noziedzīgās grupas izveidi. Viņa arests noticis pēc ASV Federālās izmeklēšanas biroja lūguma.

Kijevā šo vēsti uztver kā Vašingtonas centienus palielināt spiedienu uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, demonstrējot, ka viņam pietuvināto uzņēmēju loks cietīs no sankcijām un izmeklēšanām, ja Krievijas armija neatstās Krimas pussalu, raksta „The Financial Times”.

Viņa īpašumu holdinga kompānija „Group DP” savukārt paziņojusi, ka arests ir pārpratuma rezultāts, kas tuvākajā laikā tiks atrisināts. Uzņēmums uzsver, ka Firtaša arests nav saistīts ar politisko situāciju Ukrainā vai grupas darbību Eiropā un ASV, bet gan ar 2006.gadā īstenotu investīciju projektu.

Kā ziņots, Firtašs tiek uzskatīts par atslēgas cilvēku Ukrainas dabasgāzes nozarē, vienu no valsts ietekmīgākajiem oligarhiem un Janukovičam pietuvinātu cilvēku. Medijos viņš minēts kā galvenais bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko apcietināšanas "diriģents". Firtaša uzņēmums "RosUkrEnergo" guva pamatīgu peļņu Ukrainai neizdevīgajos gāzes līgumos, kas kalpoja par pamatojumu Timošenko notiesāšanai.

"Delfi" jau vēstīja, ka Firtaša draugs un biznesa partneris, parlamenta deputāts Ivans Fursins investējis Latvijā. Viņam te pieder SIA "Dzintara mežs", kas ir vienīgā SIA "C&R Invest" īpašniece. Šim uzņēmumam savukārt pieder 14,6% AS "Trasta Komercbanka" akciju. Viņam pieder daļas dabasgāzes uzņēmumā "RosUkrEnergo" un citos uzņēmumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!