Foto: Reuters/Scanpix
Viens procents ASV pilsoņu, kas ir bagātākie valsts iedzīvotāji, 30 gadu laikā ir divkāršojuši savu ieguldījumu nacionālajā kopproduktā, trešdien informē aģentūra "Associated Press".

Šobrīd viņi rada 17 % IKP, bet 1979. gadā viņu daļa bija 8 %. ASV Kongresa Budžeta pārvalde secinājusi, ka šāda situācija radusies, jo valsts neko nedara ienākumu izlīdzināšanas jomā.

Ja agrāk lielāko daļu federālā budžeta ienākumu radīja progresīvie ienākumu nodokļi, tad šobrīd tos nodrošina fiksēti algas nodokļi.

Bagātāko amerikāņu ienākumi pēc nodokļu nomaksas 30 gados ir palielinājušies par 275 %, piektajai daļai iedzīvotāju, kas pieder vidusšķirai, ienākumi pieauguši par 65 %, trūcīgie saņem tikai par 18 % vairāk, bet pārējie iedzīvotāji par 40% vairāk ienākumu.

Pēdējos gados ienākumu atšķirības ir vēl vairāk palielinājušās, jo ekonomiskās un finanšu krīzes iespaidā bagātākie ir zaudējuši mazāku daļu no saviem īpašumiem nekā vidusšķira un trūcīgie amerikāņi.

Kā ziņots, situācija kad bagātnieku un finanšu sektorā strādājošo ienākumi aug, bet ekonomikā vērojama stagnācija, un nerodas jaunas darba vietas, radījusi masu protestu kustību "Okupē Volstrītu!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!