Foto: Reuters/Scanpix

ASV regulators Lielbritānijas bankai "Barclays" piemērojis soda naudu 453 miljonu dolāru (243,3 miljonu latu) apmērā par manipulācijām ar elektrības cenām ASV tirgū.

Soda nauda piemērota arī četriem bijušajiem bankas darbiniekiem.

Vienam bijušajam "Barclays" brokerim piespriesta soda nauda 15 miljonu dolāru (8,1 miljona latu) apmērā, bet trīs citiem brokeriem - katram viena miljona dolāru (537 000 latu) apmērā.

Piespriestā soda nauda bankai un četriem lietā iesaistītajiem brokeriem jāsamaksā 30 dienu laikā.

ASV Federālā enerģētikas regulēšanas komisija (FERC) apsūdz "Barclays" manipulācijās ar elektroenerģijas cenām Kalifornijā un citos ASV rietumu štatos laika periodā no 2006.gada novembra līdz 2008.gada decembrim.

Soda piemērošanu bankai FERC pirmo reizi ierosināja jau pagājušā gada oktobrī, un tagad to ir apstiprinājusi regulatora valde.

Tāpat bankai uzlikts par pienākumu atteikties no savas peļņas 34,9 miljonu dolāru (18,7 miljonu latu) apmērā, šo summu novirzot mazu ienākumu iedzīvotāju atbalsta programmām Arizonas, Kalifornijas, Oregonas un Vašingtonas štatos.

Banka izvirzītās apsūdzības noliedz.

"Mēs esam vīlušies par FERC pieņemto lēmumu. Mēs uzskatām, ka FERC noteiktajam sodam nav pamatojuma, un mēs pilnībā noliedzam izteiktās apsūdzības," teikts "Barclays" paziņojumā.

Apsūdzības FERC balsta uz attiecīgo "Barclays" darbinieku elektroniskās sarakstes materiāliem.

FERC rīcībā esošā informācija liecina, ka bankas darbinieki savstarpējā saziņā dižojušies ar savu spēju manipulēt ar tirgiem.

Kādā elektroniskā pasta sarakstē viens no lietā iesaistītajiem brokeriem jautājis otram: "Tu ar indeksu izklaidēsies visu mēnesi?" Uz ko kolēģis atbildējis: "Traki - man tas patīk."

Soda piemērošana "Barclays" ir kārtējā ASV regulatoru vēršanās pret lielajām bankām, kas piedalās ASV enerģijas tirgus darījumos.

Šogad par manipulācijām Kalifornijas enerģijas tirgū soda nauda 1,7 miljonu dolāru (912 900 latu) apmērā tika piemērota arī Vācijas bankas "Deutsche Bank" struktūrvienībai.

Šis arī ir jauns skandāls, kurā iesaistīta britu banka "Barclays".

Pagājušā gada vasarā Lielbritānijas un ASV regulatori britu bankai "Barclays" piemēroja 290 miljonu mārciņu naudassodu par mēģinājumu veikt manipulācijas ar "Libor" un "Euribor" procentu likmēm laika periodā no 2005. līdz 2009.gadam.

Šīs bankas tika apsūdzētas par vienošanos fiksēt "Libor" noteikšanu, lai palielinātu savu brokeru ienākumus pirms finanšu krīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!