Nabadzības nomāktā Venecuēla jau nākamgad var palikt bez finanšu uzkrājumiem un piedzīvot bankrotu, vēsta "CNN Money".

Līdz nākamā gada beigām Venecuēlai jāatmaksā starptautiskais aizdevums 15,8 miljardu ASV dolāru apmērā, taču valsts uzkrājums ārzemju valūtās ir mazāks – 15,2 miljardi ASV dolāru, turklāt aptuveni 90% no šīs summas tiek uzglabāta zeltā.

CNN skaidro, ka defolta bažas rada Venecuēlas zelta rezervju straujā sarukšana. Lai gan zelta rezervju samazināšanos Karakasa piedzīvojusi jau vairākus gadus, šogad šis kritums bijis īpaši ievērojams.

Savukārt Venecuēlas nacionālās valūtas bolivara vērtība ir tik ļoti kritusies, ka par pašlaik noteikto minimālo algu - 630 bolivariem jeb nedaudz vairāk par 11 ASV dolāriem - nav iespējams iegādāties vairākas ikdienas lietas, piemēram, braucienu ar taksometru vai lūpu balzamu.

Līdz šim Karakasa savu ekonomiku balstījusi naftas industrijā, taču, kā jau vairākkārt ziņots, naftas cena ievērojami zaudējusi savu vērtību, un pat tādas bagātas valstis kā Saūda Arābija spiestas pamatīgi savilkt jostu.

Kā norāda CNN, iespējams, Venecuēlas ekonomika pašlaik būtu vērtējama kā visvājākā pasaulē. Neskatoties uz faktu, ka Karakasai pieder vislielākās naftas rezerves pasaulē, valsts nespēj tās pašlaik efektīvi izmantot, vienlaikus pēc ekspertu aplēsēm valstī novērojama hiperinflācija aptuveni 500% apmērā un Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka 2015. gada laikā Venecuēlas tautsaimniecība saruks par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!