Foto: Reuters/Scanpix

Naftas cenas pasaules tirgos aizvadītajā nedēļā turpināja kāpumu, reaģējot uz Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) prognozēm, ka naftas tirgus savu zemāko punktu jau ir sasniedzis.

Londonā kotētā "Brent" jēlnafta aizvadītajā nedēļā pirmo reizi kopš pagājušā gada decembra sākuma pārsniedza cenas robežu 40 ASV dolāri par barelu. Arī Ņujorkā kotētās WTI naftas cena pašlaik atrodas augstākajā līmenī kopš decembra sākuma.

Naftas cenas uz augšu cēla IEA jaunākais ziņojums, kurā teikts, ka zemāks naftas ieguves apjoms ASV un citās Naftas eksportētājvalstu organizācijā (OPEC) neietilpstošajās valstīs palīdz mazināt pārmērīgās jēlnaftas piegādes pasaulē. Turklāt naftas piegāžu kāpums no Irānas arī bijis mazāks, salīdzinot ar sākotnējām bažām.

IEA jaunākās prognozes liecina, ka naftas ieguves apjoms valstīs, kuras neietilpst OPEC, šogad samazināsies par 750 tūkstošiem barelu dienā, salīdzinot ar iepriekš lēsto kritumu 600 tūkstošu barelu apmērā. Naftas ieguves apjoms ASV varētu samazināties par 530 tūkstošiem barelu naftas dienā.

Vienlaikus Irāna aizvadītās nedēļas laikā paziņoja, ka nepiedalīsies nekādās naftas ieguves iesaldēšanas programmās, kamēr atkal nesasniegs savu kādreizējo daļu naftas tirgū, kura tika zaudēta pēc Rietumvalstu sankciju ieviešanas.

Pretēju pozīciju IEA savukārt pauda investīciju banka "Goldman Sachs". Savā ziņojumā par situāciju naftas tirgū "Goldman Sachs" norāda, ka pašlaik vērojamais naftas cenu pieaugums, kurš salīdzinājumā ar iepriekš sasniegtajiem zemākajiem līmeņiem jau tuvojas 50%, ir uzskatāms par pāragru un pagaidām neatbilst reālajam naftas ieguves samazinājumam pasaulē.

"Mēs atkārtojam, ka pēc mūsu domām naftas cenām ir jāpaliek zemām ilgāku laiku, jo naftas un kapitāla tirgu līdzsvarošanās tikai sākas," teikts "Goldman Sachs" ziņojumā.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien pieauga, investoriem cerot uz globālās naftas pārprodukcijas mazināšanos. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī pirmdien pieauga par 1,98 ASV dolāriem - līdz 37,9 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kāpa par 2,12 dolāriem - līdz 40,84 dolāriem par barelu, kas bija augstākais līmenis kopš decembra sākuma.

Naftas cenas pasaulē otrdien kritās pēc signāliem, ka naftas pārprodukcija pasaulē saglabājas, un analītiķu prognozēm, ka naftas cenu kāpums var būt īslaicīgs. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī otrdien kritās par 1,4 ASV dolāriem - līdz 36,5 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā saruka par 1,19 dolāriem - līdz 39,65 dolāriem par barelu.

Trešdien naftas cenas pasaulē pieauga pēc datu publicēšanas, kuri liecina par benzīna pieprasījuma palielināšanos ASV. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī trešdien pieauga par 1,79 ASV dolāriem - līdz 38,29 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kāpa par 1,42 dolāriem - līdz 41,07 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien kritās, palielinoties šaubām par to, vai galvenās naftas ieguvējvalstis Krievijas un Saūda Arābijas vadībā šomēnes tiksies, lai apspriestu jēlnaftas ieguves apjoma ierobežojumus. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī ceturtdien kritās par 0,45 ASV dolāriem - līdz 37,84 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā saruka par 1,02 dolāriem - līdz 40,05 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī bija 38,5 ASV dolāri par barelu, kas ir par 7,2% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm maijā bija 40,39 dolāri par barelu, kas ir par 4,3% vairāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!