Starptautiskais valūtas fonds (SVF) brīdinājis rietumvalstu valdības – ja Ukraina tuvāko nedēļu laikā nesaņems papildu 15 miljardus ASV dolāru, tad valsts nopietni riskē piedzīvot bankrotu, liecina "Financial Times" publicētā informācija.

Šie 15 miljardi ASV dolāru būtu papildinājums jau šī gada aprīlī apstiprinātajai SVF 17 miljardu dolāru Ukrainas ekonomikas glābšanas programmai. Ar 17 miljardu programmu bija paredzēts nodrošināt valsts ekonomikas stabilitāti līdz 2016.gadam.

Ukrainas jaunais ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs Aivars Abromavičs, kas atteicās no Lietuvas pilsonības, lai ieņemtu šo amatu, norādījis, ka Ukrainai tik tiešām būs nepieciešama papildu palīdzība. Jaunais ministrs gan nav norādījis precīzāku nepieciešamās palīdzības apjomu.

Lai gan Ukrainas ekonomikas kritums šogad varētu būt 7% – mazāks nekā iepriekš prognozētie 10% –, tieši šis kritums pamatīgi izsmēlis centrālās bankas rezerves, kas savukārt novedis pie nepieciešamības pēc papildu līdzekļiem ekonomikas stimulēšanai, avoti SVF norādījuši aģentūrai "Reuters".

Tāpat arī straujā kapitāla aizplūšana un sarežģītās tirdzniecības attiecības ar Krieviju radījušas apstākļus, kuros Ukrainai būs nepieciešama papildu finanšu palīdzība.

Kā norāda "Financial Times", šobrīd rietumvalstu valdības nav gatavas tik apjomīgam aizdevuma programmas papildinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!