Foto: DELFI

Krievijas valsts iestādes un uzņēmumi, izņemot diplomātisko korpusu, saņēmušas tiesas izpildītāju izpildrakstu par to valdījumā esošo Krievijas valsts īpašumu arestu Beļģijā, vēsta "Interfax".

Dokumentā teikts, ka arests noteikts, pamatojoties uz pērnā gada 18.jūlija Hāgas arbitrāžas tiesas lēmumu naftas kompānijas "Jukos" lietā. Piedzenamā summa ir 1,6 miljardi eiro.

Krievijas Tieslietu ministrija jau komentējusi, ka pastāv iespēja šo lēmumu apstrīdēt.

Arests noteikts, jo prasītājiem pastāv nopietnas bažas par tiesas spriedumā noteiktās kompensācijas saņemšanu, izpildrakstu citē "Interfax". Šādas aizdomas prasītāji pamato ar "sistemātisku Krievijas Federācijas atteikumu izpildīt pret to noteikto tiesas spriedumu".

Tiesu izpildītāji aģentūru "Interfax" arī informējuši, ka visām sarakstā esošajām organizācijām divu nedēļu laikā jādeklarē to rīcībā esošie naudas līdzekļi, Krievijas Federācijas īpašumi un parādsaistības pret Krievijas Federāciju.

Tiesu izpildītāji aģentūru "Interfax" arī informējuši, ka visām sarakstā esošajām organizācijām divu nedēļu laikā jādeklarē to rīcībā esošie naudas līdzekļi, Krievijas Federācijas īpašumi un parādsaistības pret Krievijas Federāciju.

Šajā sarakstā uzskaitītas teju visas lielākās Beļģijā reģistrētās bankas un pat tādas organizācijas kā gaisa satiksmes uzraugs. Tāpat sarakstā ir visas Krievijas pārstāvniecības, izņemot tās, ko aizsargā diplomātiskā imunitāte. Nav saudzētas arī nevalstiskās organizācijas un plašsaziņas līdzekļi.

Hāga pērnā gada jūlijā noteica, ka 50 miljardi bijušajiem akcionāriem jāizmaksā līdz 2015.gada 15.janvārim. Noteiktajā termiņā Kremlis maksājumus akcionāriem nav veicis. Spriedums arī paredz, ka katra nokavētā maksājuma diena Krievijai uzliek papildus 2,4 miljonu ASV dolārus soda maksājumu.

Pastāvīgā arbitrāžas tiesa atzinusi, ka Krievija politisku mērķu vārdā piespiedusi "Jukos" bankrotēt un kompānijas īpašumus izpārdevusi valstij piederošiem uzņēmumiem.

Krievija "Jukos" likvidēja 2003.gadā pēc tam, kad uzņēmuma vadītājs Mihails Hodorkovskis tika atzīts par vainīgu nodokļu nemaksāšanā. Hodorkovskim nācās deviņus gadus pavadīt cietumā.

Akciju turētāji sākotnēji pieprasīja 100 miljardus dolāru, apgalvojot, ka Kremlis apzināti izputinājis kompāniju ar pārspīlētu nodokļu palīdzību.

Šī gada maijā bijušie Krievijas naftas koncerna "Jukos" akcionāri vērsušies arī ASV, Francijas un Lielbritānijas tiesās ar prasību izpildīt Hāgas tiesas lēmumu par 50 miljardu dolāru piedzīšanu no Krievijas Federācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!