Foto: DELFI

Bijušais "Latvijas Krājbankas" līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs savā kontrolē pārņēmis Krievijas banku "Russkij investicionnij aļjans" ("RIA-bank"), tādējādi atgriežoties banku biznesā pēc vairāku savā īpašumā esošu banku sabrukuma, anonīmi avoti atklājuši Krievijas lietišķajam laikrakstam "Vedomosti".

Vairāki baņķieri un Antonova paziņas laikrakstam atklājuši, ka kopš šā gada janvāra Anotonovs faktiski kontrolē "RIA-bank", bet tuvākajā laikā viņa uzticības personas varētu pārņemt arī banku "Russkij meždunarodnij bank" (RMB). "Vedomosti" savus avotus identificēja kā cilvēku, kas tādu informāciju saņēmis no Krievijas centrālās bankas, baņķieri, kas sadarbojas ar "RIA-bank", un kādas Antonova kompānijas līgumpartnerfirmas darbinieku.

Ar "RIA-bank" strādājošais baņķieris "Vedomosti" norādīja, ka nez vai pats Antonovs Krievijā var iegūt kādus banku aktīvus, jo centrālās bankas vērtējumā viņš nav uzticams īpašnieks, lai gan "formālu pretenziju pret Antonovu [Krievijas] varasiestādēm nav". Viņš sacīja, ka Krievijas centrālajā bankā ir informācija par Antonova iesaisti banku tirgū un viņš pat esot uzaicināts ierasties uz tikšanos centrālajā bankā.

"RIA-bank" komentāru "Vedomosti" nesniedza, turklāt formāli banka nav ar Antonovu saistīta, tomēr tās īpašnieki agrāk ir cieši sadarbojušies ar Antonovu.

Banku pašlaik oficiāli kontrolē kompānijas "Strojholding-stoļica" līdzīpašnieks Oļegs Boiko, kurš ir arī RMB padomes loceklis, kā arī Jeļeņa Oplančuka, kura vadīja Antonova "Konvers grupp" un koncerna "Svjazstroj" uzņēmumu "Svjazstroj nedvižimostj". Oplančuka vada arī kompāniju "Tretij Rim", par kuras pārdošanu Antonovam pērn rudenī rakstīja žurnāls "Forbes". Boiko un Oplančukas partneri "RIA-bank" kopš šā gada sākuma ir arī Mihails Mitrušins, Semjons Mihailovs un Dmitrijs Popovs, raksta "Vedomosti".

Pēc ziņu aģentūras "Interfax" datiem, "RIA-bank" pēc aktīvu lieluma ir 317.lielākā banka Krievijā, tās aktīvu apmēram 30.jūnijā sasniedzot 3,5 miljardus rubļu (nepilnus 50 miljonus eiro). Pagājušā gada laikā banka zaudēja 24% resursu bāzes, kas lielā mērā saistāms ar korporatīvo klientu aiziešanu, bet pašlaik bankas pamatdarbība ir fizisko personu noguldījumu piesaistīšana.

RMB ir lielāka - pēc aktīvu apmēra ieņem 140.vietu Krievijas banku vidū. Tās aktīvi 30.jūnijā veidoja 22,1 miljardu rubļu. Jūnija vidū banka paziņoja, ka gatavojas īpašnieku maiņai. Pašlaik banku kontrolē Krievijas parlamenta augšpalātas deputāta Aleksandra Šiškina radiniece Anastasija Šiškina (19,9%), kompānijas "RB Invest" līdzīpašnieks Aleksejs Kuročkins (10,3%) un parlamenta augšpalātas deputāts Vitālijs Bogdanovs (10%), raksta "Vedomosti".

Bankas valdes priekšsēdētājs Bulads Subanovs noliedzis, ka banka varētu nonākt ar Antonovu saistītu personu kontrolē, raksta "Vedomosti".

Tūkstošgades sākumā Antonovs iegādājās vairākas bankas, no kurām lielāko daļu pēc tam apvienoja ar Kaļiņingradā bāzēto "Investbank", kuru Antonovs 2011.gadā pārdeva savam padotajam, bet vēl pēc diviem gadiem bankai tika atņemta darbības licence, jo bankā tika konstatēts līdzekļu iztrūkums.

Tāpat Antonovam piederēja bankrotējusī Lietuvas banka "Snoras", kuras meitasuzņēmums bija "Latvijas Krājbanka". Lietuvas pilsonis Raimunds Baranausks vadīja "Snoras" valdi, bet Krievijas pilsonis Antonovs - uzraudzības padomi. Viņiem piederēja attiecīgi 25,31% un 68,1% "Snoras" akciju. "Snoras" piederēja nedaudz vairāk kā 60% likvidējamās "Latvijas Krājbankas" akciju. 2011.gadā "Snoras" tika konstatēts līdzekļu iztrūkums, tādēļ banku sākotnēji nacionalizēja, bet pēc tam arī likvidēja. Līdzīgs liktenis piemeklēja arī "Latvijas Krājbanku".

2014.gadā tiesa Lielbritānijā atļāva Antonova izdošanu Lietuvai, kur viņu vēlas nopratināt saistībā ar "Snoras" lietu, tādēļ Antonovam faktiski ir liegta iespēja atstāt Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!