Vairākas Austrumeiropas valstis, tostarp Latvija, uzsākušas aktīvu krīzes laikā aizbraukušo emigrantu atgriešanās kampaņu, tādējādi cenšoties uzlabot savus ekonomikas un demogrāfijas rādītājus, trešdien vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Rakstā pieminēta Latvijas Institūta (LI) veidotā kampaņa "#GribuTeviAtpakaļ", kā arī jauna reemigrācijas programma Polijā, kas sniedz atbalstu darba atrašanā un mājokļa meklējumos. Savukārt Rumānija atbraucējiem piedāvā darba iespējas sadarbībā arī privātajiem uzņēmumiem un izveidojusi stipendijas jaunajiem rumāņu talantiem, kas ir ar mieru atgriezties dzimtenē.

Medijs, atsaucoties uz Starptautiskā valūtas fonda (SVF) datiem, uzsver, ka ievērojamā emigrācija 21 Centrāleiropas un Austrumeiropas valstij vidēji maksājusi 7% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt, ja emigrācijas vilnis turpināsies, šis rādītājs nākamo 14 gadu laikā varot sasniegt pat 9%.

Tāpat "Bloomberg" uzsver, ka kampaņas ar jaunu sparu uzsāktas, ņemot vērā "Brexit" rezultātus un neskaidro austrumeiropiešu sagaidāmo stāvokli, ja Lielbritānija patiešām izstāsies no Eiropas Savienības (ES).

Ziņots, ka jūlija beigās LI uzsāka sociālu kustību ar mērķi emocionāli uzrunāt no Latvijas aizbraukušos cilvēkus, vienkāršā veidā viņiem atgādinot - "Jūs esat mums svarīgi, un Latvija vienmēr būs jūsu mājas".

LI uzskata, ka ir pienācis laiks skaidri pateikt, ka vēlamies redzēt tautiešus atgriežamies Latvijā - tad, kad viņi tam būs gatavi, bet pagaidām uzturēt ciešākas saites ar Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!