Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas sterliņu mārciņas vērtība noslīdējusi līdz jaunam zemākajam līmenim pēdējā 31 gada laikā, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Maiņas kurss attiecībā pret dolāru trešdienas rītā nokritās līdz 1,27 ASV dolāriem pret vienu mārciņu.

Investori galvenokārt baidās no diviem riskiem, kas tieši ietekmē arī mārciņas kursu – tostarp pastāv bažas, ka pēc "Brexit" valsts uzņēmējiem būs sarežģīti konkurēt ar kompānijām lielākajās ES dalībvalstīs. Tāpat pastāv bažas par Lielbritānijas banku iespējām un turpmāko dalību ES finanšu sektorā.

Pašlaik tūkstošiem britu finanšu institūcijas ES dalībvalsts statusa dēļ var brīvi nodrošināt savu biznesu, neveidojot katrā valstī atsevišķas filiāles un nodaļas, bet, ja dalībvalsts statuss tiks zaudēts, tad, iespējams, šāda privilēģija zudīs.

Lielbritānija līdz nākamā gada marta beigām apņēmusies iedarbināt ES Lisabonas līguma 50. pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās sarunu procedūru divu gadu garumā. Tas nozīmē, ka dalībvalsts statuss Lielbritānijai būtu vismaz līdz 2019. gada pavasarim

Jau ziņots, ka 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Bijusī iekšlietu ministre Terēza Meja pieņēma karalienes Elizabetes II aicinājumu veidot valdību un kļuva par jauno Lielbritānijas premjerministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!