Foto: AFP/Scanpix
Čehijas prezidents Milošs Zēmans trešdien prognozēja, ka Čehija varētu pievienoties eirozonai līdz 2017.gadam.

"Es uzskatu, ka mēs varētu spēt līdz 2017.gadam [pievienoties eirozonai], cerams, ka mums tas izdosies," žurnālistiem norādīja prezidents.

Līdz šim Čehija gan nebija noteikusi konkrētu datumu Eiropas vienotās valūtas ieviešanai, centrālajai bankai un politiķiem iepriekš norādot, ka pievienošanās eirozonai varētu notikt 2019.gadā.

"Mēs eksportējam 80% saražotā, un trīs no četriem eksportētājiem atbalsta eiro ieviešanu, lai viņi nebūtu pakļauti valūtas maiņas kursu riskiem," skaidroja Zēmans.

Jau ziņots, ka Čehijas ekonomika šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada pēdējiem trīs mēnešiem, pieaugusi par 0,4%, liecina valsts statistikas biroja jaunākā informācija.

Tādējādi Čehijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā ceturksnī reģistrējis izaugsmi, nevis saglabājies nemainīgs, kā liecināja sākotnējās aplēses.

Tikmēr salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn valsts ekonomika pirmajā ceturksnī palielinājusies par 2,5%, reģistrējot straujāko izaugsmi kopš 2011.gada pirmā ceturkšņa.

Sākotnējās aplēses liecināja, ka IKP pirmajā ceturksnī gada griezumā palielinājās par 2%.

Ekonomikas izaugsmi iepriekšējā ceturksnī galvenokārt veicinājis iekšzemes patēriņš un ārējā tirdzniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!