Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā aicinājis dalībvalstis un Eiropas Komisiju (EK) likvidēt šķēršļus vienotā digitālā tirgus izaugsmei, norāda EP informācijas birojs. Tādējādi arī balsots par "Google" meklēšanas biznesa un citu uzņēmuma pakalpojumu skaidru nodalīšanu.

Minētā balsojuma ietekme gan drīzāk ir simboliska un parāda Eiropas Savienības attieksmi pret interneta milzi "Google", vērtē BBC.

Vairāki vadošie Eiropas konkurenti uzskata, ka "Google" ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli Eiropas tirgū.

Rezolūcijā, ko deputāti pieņēma ar 384 balsīm par, 174 pret un 56 atturoties, aicināts risināt novērst šķēršļus vienotā tirgus straujai attīstībai, ko rada tirgus fragmentācija, sadarbspējas trūkums, kā arī nevienlīdzība attiecībā uz piekļuvi tehnoloģijām atkarībā no reģiona vai vecuma grupas.

EP aicina Komisiju "novērst jebkādus gadījumus, kad meklētājprogrammu operatori rīkojas ļaunprātīgi, pārdodot ar meklēšanas rezultātiem saistītus pakalpojumus", un uzsver, cik svarīga ir nediskriminējoša tiešsaistes meklēšana. "Meklētājprogrammu veiktajai indeksācijai, novērtēšanai, rezultātu uzrādīšanai un to kārtībai ir jābūt objektīvai un pārredzamai", saka deputāti.

Ņemot vērā meklētājprogrammu iespējas "komercializēt iegūtās informācijas sekundāro izmantošanu". kā arī vajadzību īstenot ES konkurences noteikumus, EP deputāti aicina Komisiju "apsvērt priekšlikumus, kuru mērķis būtu nošķirt meklētājprogrammas no citiem komercpakalpojumiem".

Deputāti uzsver, ka "pret visu interneta datplūsmu būtu jāattiecas vienlīdzīgi", bez diskriminācijas, ierobežojumiem vai iejaukšanās. Viņi aicina dalībvalstis sākt sarunas par Eiropas elektronisko sakaru vienotā tirgus regulu, lai "varētu novērst izdevumus, kas saistīti ar viesabonēšanas tarifiem" un "nodrošināt lielāku tiesisko noteiktību attiecībā uz tīkla neitralitāti un uzlabot patērētāju aizsardzību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!