Foto: Reuters/Scanpix

Uzstājoties Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā, Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien paziņoja, ka ir pārliecināts par to, ka viņa pārstāvētā valsts šīs nedēļas beigās spēs panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par jaunu aizdevuma programmu.

"Es esmu pārliecināts, ka nākamo divu vai trīs dienu laikā mēs spēsim izpildīt saistības, labākajās Grieķijas un arī eiro zonas interesēs," sacīja Ciprs.

"Mūsu priekšlikumi par mūsu saistību finansēšanu un parāda restrukturizāciju neapgrūtinās Eiropas nodokļu maksātājus," viņš norādīja eiroparlamentāriešiem.

Premjerministrs aicināja starptautiskos aizdevējus panākt vienošanos, lai novērstu "Eiropas sašķelšanu".

"Tā ir Eiropas problēma, kurai ir nepieciešams Eiropas risinājums," piebilda Ciprs.

Viņš uzsvēra, ka Eiropa ir izmantojusi Grieķiju kā "taupības politikas laboratoriju".

Jau vēstīts, ka Eiropas līderi parādu nomāktajai Grieķijai devuši laiku līdz svētdienai panākt jaunu vienošanos par glābšanas aizdevumu un līdz ar to izvairīties no eiro zonas pamešanas pēc tam, kad balsotāju vairākums Grieķijā svētdien referendumā noraidīja starptautisko aizdevēju plānus.

Pirmais solis, kas Grieķijas radikāli kreisajai valdībai ir jāsper, lai varētu pretendēt uz jaunu finansējumu, ir detalizētu reformu plānu iesniegšana līdz ceturtdienai, pēc eiro zonas līderu ārkārtas samita paziņoja Eiropas Savienības (ES) prezidents Donalds Tusks.

Visu 28 ES dalībvalstu līderi šos plānus izskatīs samitā svētdien. Tusks ir brīdinājis, ka "nespēja panākt vienošanos var novest pie Grieķijas bankrota un tās banku sistēmas maksātnespējas". Savukārt Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers uzsvēra, ka "mums ir sagatavots detalizēts scenārijs Grieķijas aiziešanai no eiro zonas" gadījumam, ja Grieķija nespētu panākt vienošanos, lai gan viņš uzstāja, ka vēlas Grieķijas palikšanu vienotās valūtas zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!