Foto: Shutterstock

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Mičiganas štata lielākā pilsēta Detriota iesniegusi bankrota pieteikumu, atzīstot, ka tā nespēj samaksāt 18 miljardu ASV dolāru (9,67 miljardu latu) parādus. Ja tiesa atzīs Detroitas bankrotu, pilsēta kļūs par lielāko bankrotējušo pilsētu ASV vēsturē, vēsta ārvalstu mediji.

Varas iestāžu ieceltais krīzes menedžeris Kevins Orrs, pēc konsultēšanās ar kreditoriem, lūdzis tiesu atzīt pilsētu par bankrotējušu.

Ja tiesa pieteikumu apmierinās un atzīs Detroitas bankrotu, tad pilsētas aktīvi tiks novirzīti, lai apmierinātu kreditoru prasījumus un pensijām.

Tiek vēstīts, ka pirms mēneša Orrs piedāvājis kreditoriem iespēju saņemt 10 centus par katru aizdoto dolāru.

Ceturtdien preses konferencē Orrs paziņojis, ka bankrota pieteikums bijis "pirmais solis, lai atjaunotu pilsētu". Viņam piekritis arī Detroitas mērs Deivs Bings, sakot, ka pilsētai vajadzīgs jauns starts. Mērs piebildis, ka rēķini un algas tiks maksātas, kā arī pakalpojumu sniegšanu pilsēta turpinās

Tiek vēstīts, ka Detroita nav vienīgā pilsēta, kas lūgusi atzīt bankrotu - kopš 2010.gada bankrota pieteikumus iesniegušas 36 pilsētas.

Mediji atgādina, ka savulaik plaukstošā un par ASV autorūpniecības centru uzskatītā Detroita piedzīvojusi pakāpenisku lejupslīdi - tās iedzīvotāju skaits laikā no 2000.gada līdz 2010.gadam samazinājies par 250 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!