Foto: AFP/Scanpix
Lai arī vecāki savus slinkos bērnus mēdz baidīt ar izglītības trūkuma iespējami negatīvajām sekām uz izredzēm tikt pie labi atalgota darba, ir piemēri, kas apliecina, ka diploma trūkums nav šķērslis tikšanai pie iespaidīga kapitāla.

"Forbes" apkopotā informācija liecina, ka pasaules bagātāko iedzīvotāju vidū ir ļaudis, kuriem nav skolas pabeigšanu apliecinošu dokumentu.

‘Zara’ īpašnieks – trešais bagātākais pasaulē

Foto: Publicitātes foto

Spāņu uzņēmējs Amansio Ortega skolu pameta trīspadsmit gadu vecumā. 1975. gadā Ortega, kurš uzaudzis dzelzceļa strādnieka un kalpones ģimenē, kopā ar sievu atvēra pirmo veikalu "Zara". Tagad kompānijas "Inditex" dibinātājam pieder simtiem veikalu, kuros tirgo apģērbu ar "Zara", "Massimo Dutti" un "Oysho" zīmoliem. "Forbes" lēš, ka Ortegas kapitāla kopapjoms ir 57 miljardi ASV dolāru (gandrīz 30 miljardi latu) un 2013. gada laikā tas pieaudzis par 19,5 miljardiem ASV dolāru (10,26 miljardiem latu).

Ceļu uz bagātību sāk, strādājot 16 stundas dienā

Foto: Vida Press

Patlaban kompānijas "Cheung Kong Group" vadītājs Li Kašings ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Āzijā un viņa īpašumu vērtība, saskaņā ar "Forbes" aplēsēm, sasniedz 31 miljardu ASV dolāru ( 16,3 miljardus latu). Tomēr Kašinga ceļš uz bagātību nebija rozēm kaisīts - viņš uzauga trūcīgā skolotāju ģimenē un jau četrpadsmit gadu vecumā, pēc tēva nāves no turberkulozes, bija spiests aiziet no skolas un meklēt darbu. Savas karjeras sākumā viņš tirgoja pulksteņu siksniņas, bet pēc tam iekārtojās darbā plastmasas ziedu fabrikā. Strādājot sešpadsmit stundas dienā, Kašings septiņu gadu laikā iekrāja nelielu sākumkapitālu, ar kuru pietika, lai atvērtu nelielu plastmasas rūpnīciņu. Par nopelnīto naudu viņš sāka iepirkt nekustamos īpašumus tolaik politiski nestabilajā Honkongā, tādējādi bruģējot sev ceļu uz miljardiera statusu. Kašings ir nodibinājis labdarības fondu, kas ziedo miljoniem dolāru izglītības iestāžu atbalstam. 

Fransuā Pino – miljardieris ar autovadītāja apliecību

Foto: Vida Press

Franču miljardieris, kompānijas "Kering" vadītājs Fransuā Pino, kurš skolas gaitas pārtrauca sešpadsmit gadu vecumā, reiz esot atzinies, ka vienīgais viņa īpašumā esošais izglītību apliecinošais dokuments ir autovadītāja apliecība. 

Pino tēvs bijis gatavs dēla izglītībā ieguldīt savus pēdējos "grašus", taču dēls tēva upuri nav novērtējis - viņam nepaticis mācīties un apnicis paciest klasesbiedru ņirgāšanos par savu "zemo" izcelsmi. Tagad gan smējēji savas domas varētu būt mainījuši, jo Pino kapitāla apmērs sasniedz 15 miljardus ASV dolāru (ap 7,9 miljardiem latu) un viņš "Forbes" miljardieru sarakstā ieņem 53. vietu. 

Par nesekmību izslēgtais Ričards Brensons

Foto: AFP/Scanpix

Atraktīvais miljardieris, "Virgin Group" īpašnieks Ričards Brensons sešpadsmit gadu vecumā tika izslēgts no skolas par nesekmību, kuras patiesais iemesls bija nevis slinkums, bet gan disleksija.

Neliela uzņēmējdarbības pieredze Brensonam bijusi jau brīdī, kad skolas direktors viņam par izslēgšanu no skolas paziņojis ar vārdiem: "Ar dievu, Ričard. Vai nu tu nonāksi cietumā, vai arī kļūsi pasakaini bagāts!" Savas uzņēmēja gaitas Brensons sāka, tirgojot ziemassvētku eglītes, bet tagad viņa īpašumu vērtība mērāma 4,6 miljardos ASV dolāru (2,42 miljardos latu).

Bērnību virs bāra pavadījušais Džo Luiss

Foto: Vida Press

"Tavistock Group" dibinātāja Džo Luisa bērnība pagājusi Austrumlondonā, nelielā dzīvoklī virs trokšņaina bāra. Kad Luisam apritēja piecpadsmit gadi, viņa tēvs nolēma viņu iesaistīt biznesā, tādēļ topošais miljardieris mācību grāmatas nomainīja pret viesmīļa priekšautu. Vēlāk, kļuvis par ģimenes biznesa īpašnieku, Luiss to pārdeva un iegūto kapitālu ieguldīja valūtas operācijās un investīciju projektos. Patlaban viņa kapitāla vērtība jau sasniegusi 4,2 miljardus ASV dolāru (2,20 miljardus latu) un viņam pieder kapitāla daļas vairāk nekā 150 kompānijās, 135 restorāni un futbola klubs "Tottenham Hotspur". Turklāt Luiss ir aizrautīgs mākslas darbu kolekcionārs, kura īpašumā esošo Pikaso, Matisa, Bēkona un citu mākslinieku darbu vērtību eksperti lēš miljarda dolāru apmērā.

‘Lasvegasas karalis’ Kērks Kerkorjans

Foto: Vida Press

Armēņu izcelsmes amerikānis Kērks Kerkorjans, kuram nu jau apritējuši 96 gadi, skolas gaitas pameta astotajā klasē. Vecākā brāļa mudināts, viņš aktīvi pievērsās boksa nodarbībām un sapņoja par sportista karjeru. Tomēr Otrā pasaules kara priekšvakarā Kerkorjans aizrāvās ar aviāciju un iestājās Karaliskajos gaisa spēkos. Pēc kara topošais miljardieris nopirka nelielu aviokompāniju, kas kļuva par pamatu viņa 3,3 mijardus ASV dolāru vērtajam kapitālam.

Par Lasvegasas karali iedēvētais Kerkorjans savā cienījamajā vecumā vēl arvien esot kaislīgs boksa fans, tiesa gan, ringā notiekošo viņš tagad vēro no malas. 

No armijnieka par ‘Dole Food Company’ galvu

Foto: Publicitātes foto

Pasaulē lielākā augļu un dārzeņu ražotāja - arī Latvijā pazīstamās "Dole Food Company" īpašnieks Deivids Mērdoks devītajā klasē nolēma mācību grāmatas nomainīt pret darbu benzīntankā. 1943. gadā Mērdoks iestājās ASV armijā, bet pēc Otrā pasaules kara beigām palika bez jumta virs galvas un bez graša kabatā. Tomēr bijušajam kareivim paveicās - kāds labdaris viņam aizdeva nelielu naudas summu, ar ko pietika, lai atpirktu nelielu "ieskrietuvi". Jau pēc desmit mēnešiem Mērdoks to ar peļņu pārdeva, bet iegūto kapitālu lika lietā, sākot spekulācijas ar nekustamajiem īpašumiem. Sava mūža laikā Mērdoks uzkrājis 2,4 miljardus ASV dolāru (nepilnus 1,27 miljardus latu) lielu kapitālu. 

Piena karalis Karls Lindners

Foto: Vida Press

"United Dairy Farmers" vadītājs un "American Financial Group" dibinātājs Karls Lindners, kura kapitāla vērtība 2010. gadā sasniedza 1,7 miljardus ASV dolāru (0,89 miljardus latu) uzauga fermeru ģimenē. Pateicoties nelielajai piensaimniecībai, viņa vecāki Lielās Depresijas laikā spēja pabarot ģimeni, taču Lindneram jau četrpadsmit gadu vecumā skolas solu nācās nomainīt pret piena cisternu pārvadāšanu.

1940. gadā Lindners kopā ar saviem brāļiem un māsu aizņēmās 1200 dolārus, lai atvērtu nelielu bodīti, kurā tirgoja mājās darinātu saldējumu. No šīs bodītes izauga "United Dairy Farmers", kurā ietilpst ap 200 veikalu. Nelielu daļu sava kapitāla Lindners nopelnīja, pateicoties veiksmīgām investīcijām, taču galvenais viņa labklājības avots bija tieši ģimenes bizness. Lindners nomira 92 gadu vecumā, 2011. gada oktobrī. 

Tekstila moguls Ahmets Nazifs Zorlu

Foto: Publicitātes foto

Tekstila moguls Ahmets Nazifs Zorlu bija tikai piecpadsmit gadus vecs, kad, brāļa Zeki mudināts, nolēma pielikt punktu skolas gaitām. Jau drīz pēc tam abi brāli atvēra nelielu tekstilfabriku Denizli pilsētā, bet pēc pāris gadiem pārcēlās uz Stabmulu. 1990. gadu sākumā Zorlu piederošā kompānija kļuva par vienu no vadošajiem spēlētājiem globālajā polimēra tekstilšķiedru tirgū. Zorlu īpašumu kopējā vērtība, saskaņā ar "Forbes" aprēķiniem, sasniedz 1,4 miljardus ASV dolāru (0,736 miljardus latu).

Džeimss Klārks – bez vidējās izglītības, bet ar universitātes diplomu

Foto: Vida Press

"Netscape Communications" dibinātājam Džeimsam Klārka skolas gaitas īsti nevedās ģimenes apstākļu dēļ - viņa vecāki te šķīrās, te atkal sagāja kopā, bet par vecāku pienākumiem mēdza piemirst. Rezultātā Klārks no skolas tika izslēgts, taču, atšķirībā no citiem miljardieriem, kuri priekšroku deva biznesam, viņš pēc dienesta flotē sāka apmeklēt kādas privātās universitātes vakara kursus un pēc tam iestājās Ņūorleānas Universitātē. Tās vadība uzcītīgajam studentam izrādīja īpašu pretimnākšanu un uzņēma viņu par spīti tam, ka Klārkam ne bija vidējās izglītības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!