Foto: AFP/Scanpix
Pirmā slepenā izpētes laboratorija, kas īsā laikā izveidoja nebijušu produktu, dibināta pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, kad uzņēmumā "Lockheed Martin" nelielā teltī blakus rūpnīcai zinātnieku grupa 143 dienu laikā radīja pirmo amerikāņu iznīcinātāj lidmašīnu.

Mūsdienās uzņēmumi kā nekad iepriekš ir noraizējušies par izdevumu samazināšanu un aizvien biežāk atsakās no milzīgajiem pētnieciskajiem centriem ar daudziem tūkstošiem darbinieku. Tā vietā lielas korporācijas nodibina mazas izstrādes grupas  vai veido slepenas zinātniski pētnieciskas laboratorijas.

"Business Insider" izveidojis sarakstu ar korporācijām, kuras uztur slepenas izpētes laboratorijas. 


Slepenās izpētes pionieri

Foto: AFP/Scanpix

"Lockheed" pirmais radījis slepenu izpētes grupu. Šis ASV uzņēmums specializējas aviobūves,  avio kosmiskās tehnikas un kuģu būves nozarēs. Uzņēmumam ir slepena nodaļa, kas bāzējas Kalifornijā. Tiek ziņots, ka šajā pētnieciskajā grupā nesen izstrādāta jauna transporta lidmašīna "Lockheed Martin X-55" un "nedzirdama" bezpilota lidmašīna "RQ-170".

Ambīcijas no datora brillēs līdz kosmosa liftam

Foto: AFP/Scanpix

"Google X" ir viena no noslēpumainākajām un tai pat laikā vislabāk zināmajām laboratorijām pasaulē. Tās dibinātājs un vadītājs ir Sergejs Brins. Laboratorija strādā  pie aptuveni simts drosmīgiem un ambicioziem projektiem, piemēram, kosmosa lifta izpētes, brillēs paslēptā datora izstrādes un automātiski vadāmās automašīnas "Google" radīšanas. Arī "Google X" atrodas Kalifornijā.

Milzīgs štats strādā pie jaunām lidmašīnām

Foto: AP/Scanpix

Saskaņā ar "Boeing" korporācijas datiem, tās slepenajā aviācijas būvniecības laboratorijā "Phantom Works" nodarbināti aptuveni 4 500 cilvēku. Inženieri strādā pie aptuveni 500 zinātniski pētnieciskajiem un eksperimentālajiem konstruēšanas projektiem, tai skaitā pie bezpilota lidmašīnām "Solar Eagle" un "Phantom Eye".

Vēl viens viedtālruņu ražotājs?

Foto: AP/Scanpix

 "Amazon" slepena zinātniski pētnieciskā laboratorija tiek dēvēta par "Lab126". Tā galvenokārt izstrādā tehniskos risinājumus pasaules lielākajam tiešsaistes tirgotājam. Daži masu mediji gan apgalvo, ka šī grupa gatavojot paši savu viedtālruņa modeli.

Gigantam savs slepens dizaineris

Foto: AFP/Scanpix

Gigants "Apple" jau kopš uzņēmuma dibināšanas izveidojis ASV labāko laboratoriju. Pašlaik "Apple" turpina dibinātāja Stīva Džobsa tradīcijas un uztur slepenu dizaineru firmu "Jony Ive's lab", par kuru gan nekas daudz nav zināms, taču tiek pieļauts, ka aptuveni 15 profesionāļi strādā pie "eksperimentālajiem projektiem, kuriem pasaule vēl īsti nav gatava".

Militāristi nesnauž

Foto: Publicitātes foto

"Raytheon" ir kārtējais piemērs tam, kā militārais apakšuzņēmums ātri pielāgojas jaunajiem tirgus apstākļiem un mēģina piedāvāt modernākās tehnoloģijas īsākajos termiņos. Kompānijai ir slepena laboratorija "Bike Shop" Arizonā. Viena no pēdējām laboratorijas izstrādēm ir sistēma "HYDRA" - viegls, kluss, labi bruņots aizsardzības un uzbrukuma transportlīdzeklis.

Neilona atklājēji

Foto: Publicitātes foto

Uzņēmumam "DuPont" piederošā firma "Experimental Station" ir viena no pirmajām rūpnieciskajām laboratorijām pasaulē. Tās zinātnieki izgudrojuši vairākus sintētiskus audumus, tai skaitā neilonu un neoprēnu. Pašlaik "DuPont" nodarbojas ar industriālo biotehnoloģiju izstrādi un mūsdienu lauksaimniecības uzlabošanu.

Auto ražotājiem divas grupas

Foto: AFP/Scanpix

Automašīnu būvnieks "Ford" izveidojis pat divas slepenas laboratorijas - "Special Vehicle Team" un "Silicon Valley Lab". Abu laboratoriju inženieri izstrādā jaunus automobiļu konceptus. 

Jaunākās tehnoloģijas sporta mīļotājiem

Foto: AP/Scanpix

Pasaulslavenai sporta apģērbu un apavu ražotājs "Nike" arī izveidojis divas slepenas laboratorijas  - "Sports Research Lab" un "Innovation Kitchen". Šo nodaļu darbinieki piedalījušies populārās markas "Air Jordan" izstrādē. Pašlaik šīs laboratorijas izmanto jaunākās tehnoloģijas, tai skaitā trīsdimensiju attēlus, lai radītu jaunus materiālus sporta apģērbiem un apaviem.

Pētnieki arī lielveikaliem

Foto: AP/Scanpix

Iespējams, daudziem tas būs pārsteigums, taču lielākais atlaižu veikalu tīkls "Walmart" arī nodibinājis savu slepeno laboratoriju. Šī pētnieku grupa "Walmart Labs" izstrādā jaunākās tehnoloģijas šim ASV tirdzniecības tīklam. Grupa strādā Kalifornijā, tā ir piedalījusies uzņēmuma saita "Walmart.com" izveidē un pašlaik nodarbojas ar biznesa paplašināšanu internetā. 

Superekskluzīvie auto

Foto: AFP/Scanpix

Audi nodaļā "GmbH" kopš 1983.gada ražo luksusa klases automašīnas pēc speciālajiem pasūtījumiem. Piemēram, sporta modelis  "Audi R8" ir izstrādāts un uzbūvēts "GmbH" rūpnīcā.

Tehnoloģijas dizaina vārdā

Foto: AP/Scanpix

ASV modes dizaineru apģērba tirdzniecības tīkla "Nordstrom" laboratorija "Innovation Lab" izmanto "Start-up" modeli. Neliela komanda īsos termiņos izveido jaunu produktu. Piemēram, grupas dalībnieki slepenajā laboratorijā nedēļas laikā izveidojuši "iPad" aplikāciju, kas palīdz pircējiem izvēlēties piemērotākās saulesbrilles. 

Nākotnes datortehnoloģijas

Foto: AP/Scanpix

"HP Labs" ir ASV uzņēmuma "Hewlett-Packard" tehnoloģiskā laboratorija. Aptuveni 500 "HP Labs" uzmanība pievērsta nākotnes tehnoloģiju izstrādei un pašreizējo uzņēmuma produktu uzlabošanai. 

Ofisa preču pārdevējs – iesācējs

Foto: AP/Scanpix

ASV lielākais ofisa preču veikalu tīkls "Staples" ir iesācējs inovāciju tirgū. Tikai pērn decembrī "Staples" Bostonā atvēra savu pirmo izpētes laboratoriju. "Staples Velocity Lab" galvenais mērķis ir palīdzēt uzņēmumam ieviest mūsdienīgākos interneta komercijas risinājumus, lai kļūtu par līderiem arī ofisa preču interneta tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!