Foto: AFP/Scanpix

Latvijas ekonomikas izaugsmes temps tuvākajos divos gados – šogad un nākamgad – būs straujāk nekā vidēji Eiropas Savienības (ES) ekonomikas izaugsmes ātrums, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos un Latvijas bijušais premjers Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis norādīja, ka "gan šogad, gan nākamgad var prognozēt, ka Latvijas ekonomikas izausmes tempi būs virs vidējiem ES un vidējiem eiro zonas tempiem". EK iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad varētu palielināties par 1,8%, savukārt nākamgad tas varētu būt 2,1% palielinājums. Salīdzinājumam Latvijas ekonomika 2015. gadā varētu augt par līdz pat 2,4%. Nākamgad Latvijas IKP varētu augt par 3%, sacīja Dombrovskis.

Ceturtdien, 5. novembrī, EK publiskos jaunākās ekonomikas izaugsmes prognozes. Vienlaikus EK amatpersona norādīja, ka būtiskas izmaiņas jaunajās prognozēs salīdzinājumā ar iepriekšējām nav gaidāmas.

Jau vēstīts, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozējis, ka šogad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielināsies par 2,2%, bet nākamgad ekonomikas kopapmērs pieaugs par 3,3%.

Līdz ar to SVF ir pazeminājis Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvu šim gadam, jo iepriekšējā pārskatā, kas tika publiskots aprīlī, SVF prognozēja Latvijai 2,3% lielu IKP pieaugumu. Nākamā gada ekonomikas izaugsmes prognoze saglabāta nemainīga.

Šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika posmu, Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem ir pieaudzis par 2,5%, iepriekš liecināja Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.

Arī pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem IKP ir palielinājies par 2,5%.

"IKP pieaugumu sekmēja kāpums ražošanas nozarēs par 3% un pakalpojumu nozarēs (izņemot tirdzniecību) par 2%. Tirdzniecībā radītā pievienotā vērtība palielinājusies par 3%," norādīja statistiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!