Foto: Eiropas Savienība, 2017 / Foto: Chris Kleponis

Neraugoties uz reizēm skaļo politisko retoriku, finanšu tirgus uzraudzības jomā sadarbība ar ASV turpinās, svētdien portālam "Delfi" sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, kurš EK vizītes ietvaros pašlaik Vašingtonā apmeklē Starptautiskā Valūtas Fonda (SVF) un Pasaules Bankas sanāksmi.

"ASV ir un paliks mūsu stratēģiskais partneris. Neraugoties uz reizēm skaļo politisko retoriku, finanšu tirgus uzraudzības jomā sadarbība ar ASV turpinās. Šīs vizītes laikā tikos ar vairākiem jaunās ASV administrācijas pārstāvjiem, tai skaitā ar ASV finanšu sekretāru Mnučinu, kas apliecināja vēlmi turpināt uzsākto sadarbību ar mērķi nodrošināt finanšu stabilitāti pasaulē. Šis jautājums ir īpaši aktuāls laikā, kad rit sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES. Runājot par finanšu tirgus uzraudzību, vizītes laikā panācām divas vienošanās atvasināto finanšu tirgus instrumentu jomā, kas atvieglos transakcijas starp Eiropas un ASV finanšu centriem," sacīja Dombrovskis.

Viņš arī norādīja, ka Eiropas Savienības ekonomika uzrāda stabilu izaugsmi.

"Redzams, ka ES noteiktā ekonomiskās politikas prioritātes – veicināt investīcijas, īstenot strukturālās reformas konkurētspējas nostiprināšanai un atbildīga fiskālā politika – dod rezultātus. Tomēr vēl ir daudz darāmā, it īpaši runājot par strukturālajām reformām, kuras nepieciešamais, lai izaugsme būtu ilgtspējīga. Vienlaikus jāstrādā pie nevienlīdzības mazināšanas sabiedrībā. Ir svarīgi, lai Eiropas valstīs veidotos stabils un plašs vidusslānis," vērtēja Dombrovskis.

"Pasaules un Eiropas ekonomiskā izaugsme pozitīvi ietekmē arī Latvijas attīstību, jo esam maza un atvērta ekonomika. Tomēr ir svarīgi nepaļauties tikai uz ārējiem faktoriem, bet turpināt darbu pie Latvijas konkurētspējas stiprināšanas un ienākumu nevienlīdzības mazināšanas," sacīja bijušais Latvijas premjers.

"Laiks, kad Eiropas ekonomika aug, ir gan politiski, gan ekonomiski labvēlīgs, lai strādātu pie Eirozonas stiprināšanas. Paredzams, ka decembra sākumā Eiropas Komisija nāks klajā ar konkrētiem priekšlikumiem, un pašlaik notiek intensīvs darbs pie to sagatavošanas. Tā bija sarunu tēma arī Vašingtonā," rezumēja EK viceprezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!