Foto: AP/Scanpix

Eiro zonas finanšu ministri piektdien apstiprināja Spānijas banku glābšanas paketi 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā, paziņoja avoti tā dēvētajā eiro grupā.

17 eiro zonas finanšu ministri apstiprināja aizdevumu telefonkonferencē, kas ilga nepilnas divas stundas.

Telefonskonferences mērķis bija izrunāt Spānijas banku glābšanas detaļas, tostarp aizdevumu likmes, plāna īstenošanas grafiku un nosacījumus aizdevuma saņemšanai.

Sākotnēji finansējums šim mērķim tiks piešķirts no pagaidu eiro zonas glābšanas fonda Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF), ko šogad aizvietos ar pastāvīgo Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM).

Spānijas pusē nauda tiks virzīta caur banku rekapitalizācijas fondu "Frob", kas piešķirtos līdzekļus sadalīs starp finanšu grūtībās nonākušajām bankām, pamatojoties uz audita un tā dēvēto stresa testu rezultātiem par institūcijas spējām izturēt neparedzētus satricinājumus nākotnē.

Banku auditu rezultāti nav gaidāmi ātrāk par septembri.

Apstiprinājumu aizdevuma Spānijas banku glābšanai devuši vairāku nozīmīgu eiro zonas valstu parlamenti, tostarp Vācijas, kas ir lielākais glābšanas fondu donors, un Somijas, kur tas tika apstiprināts pēc karstām debatēm.

Somija, kura ir viena no retajām ES dalībvalstīm, kas joprojām saglabājusi augstāko kredītreitingu AAA līmenī, vienmēr ieņem stingru pozīciju par eiro zonas valstu glābšanas aizdevumiem. Helsinki no Madrides pieprasīja nodrošinājumu pret Somijas atbalstu aizdevumam Somijas bankām.

Spānija lūdza eiro zonas valstu aizdevumu savu banku sektora glābšanai. 10.jūlijā eiro zonas valstu finanšu ministri piekrita šomēnes piešķirt grūtībās nonākušajām Spānijas bankām 30 miljardu eiro (21 miljarda latu) lielu pirmo maksājumu no apstiprinātās banku glābšanas paketes 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!