Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien pieņēmuši rezolūciju, kurā aicina no 2020. gada aizliegt videi kaitīgas plastmasas un noteiktu plastmasas maisiņu veidu izmantošanu Eiropas Savienībā, informē EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

Rezolūcijā EP deputāti ierosina ES tiesību aktos noteikt saistošus mērķus, kas dalībvalstīm uzliktu par pienākumu nodrošināt, ka tiek savākti un sašķiroti līdz pat 80% atkritumu. Tāpat eiroparlamentārieši vēlas, lai ES tiktu noteikti obligāti atkritumu otrreizējās pārstrādes kritēriji.

Rezolūcijā, kuras pamatā ir Eiropas Komisijas "zaļā grāmata" par plastmasas atkritumiem vidē, EP deputāti pauž viedokli, ka pie videi nodarītā kaitējuma vainojamas gan ES dalībvalstis, kuras nepietiekami stingri ievieš spēkā esošos ES

"Ar rezolūciju mēs aicinām mainīt līdzšinējos sliktos ieradumus un uzņemties atbildību visā preču aprites ciklā, sākot no ražošanas līdz pat galīgajai iznīcināšanai, lai ieviestu praksē aprites ekonomikas konceptu. Tas mums palīdzēs attīrīt mūsu jūras un zemes, vienlaikus radot jaunas darba iespējas", norādījis par rezolūcijas izstrādi atbildīgais EP deputāts Vitorio Prodi no Itālijas.

EP aicina Eiropas Komisiju nākt klajā ar priekšlikumiem lai līdz 2020. gadam pakāpeniski pārtrauktu otrreizēji izmantojamu vai reģenerējamu atkritumu izgāšanu poligonos un novērstu šādu atkritumu dedzināšanu un pauž viedokli, ka ES būtu pakāpeniski jāsamazina vai pilnīgi jāaizliedz bīstamākie plastmasas veidi ar visgraujošāko ietekmi uz cilvēku veselību un vidi.

Tāpat deputāti prasa mazināt vai iespēju robežās pilnībā aizliegt vienreizējas lietošanas plastmasas maisiņu izmantošanu.

Patlaban ES pārstrādā vien 25% plastmasas atkritumu, taču, kā liecina EP aplēses,  pilnā apmērā piemērojot ES tiesību aktus, atkritumu jomā būtu iespējams ietaupīt 72 miljardus eiro gadā, kā arī palielināt ES atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu apgrozījumu par 42 miljardiem eiro gadā, tādējādi līdz 2020. gadam radot vairāk nekā 400 000 jaunu darba vietu šajā nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!