Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piektdien paziņoja, ka Grieķijas premjerministra Alekša Cipra lēmums rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas "nav pārsteigums", un EK joprojām ir pārliecināta, ka Atēnu solītās reformas tiks īstenotas.

"Komisija respektē premjerministra Cipra lēmumu ātri rīkot vēlēšanas," sacīja EK preses sekretāre Annika Breitharta.

"Tas nebija pārsteigums pēc vairākiem telefona zvaniem starp komisijas vadītāju Žanu Klodu Junkeru un Grieķijas prezidentu Prokopi Pavlopulu," viņa piebilda.

Breitharta neatklāja, kad sarunas par šo jautājumu ir sākušās, un, vai Ciprs par savu lēmumu pirms tam ir informējis EK.

Jau vēstīts, ka Ciprs ceturtdien oficiāli paziņoja par savu atkāpšanos no amata un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu pēc tam, kad viņš panāca vienošanos par trešo starptautiskā aizdevuma programmu, kas izraisīja sacelšanos viņa paša radikāli kreisās partijas rindās.

Uzrunā 41 gadu vecais Grieķijas premjers sacīja, ka ir smagi strādājis, lai Grieķija saņemtu labāko iespējamo glābšanas paketi, bet tagad viņam esot nepieciešams skaidrs jauns mandāts no tautas pēc tam, kad vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem dēļ viņš zaudēja vairākumu parlamentā.

Daļa parlamenta deputātu no Cipra pārstāvētās valdošās partijas "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA) ir nostājusies pret premjerministru balsojumos par 86 miljardu eiro lielās starptautiskās palīdzības programmas apstiprināšanu un nepieciešamo reformu programmām, kas paredz būtisku izdevumu samazinājumu un nodokļu kāpumu.

Ciprs joprojām ir populārs sabiedrībā, tādēļ tiek uzskatīts, ka ārkārtas vēlēšanas ir mēģinājums noturēt amatu ar spēcīgāku mandātu.

Eiro zonas finanšu ministri trešdien oficiāli apstiprināja pirmā maksājuma 23 miljardu eiro apmērā piešķiršanu Grieķijai no 86 miljardu eiro lielā trešā starptautiskā aizdevuma. Saistībā ar to Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM) nekavējoties piešķīra Grieķijai 13 miljardus eiro budžeta finansēšanai un parāda apkalpošanai. Vēl desmit miljardi eiro ir atlikti Grieķijas banku rekapitalizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!