Foto: AP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) izmeklē sūdzības par to, ka Parīzes atrakciju parks Disnejlenda dažādu valstu iedzīvotājiem nosakot atšķirīgas ieejas biļešu cenas.

"Mēs esam saņēmuši sūdzības par Disnejlendu Parīzē, ko rūpīgi analizējam. Mēs uzdodam jautājumus, lai labāk izprastu Disnejlendas argumentus," norāda EK pārstāve Lusija Kodē.

Francijas pilsoņiem un iedzīvotājiem par ieejas biļetēm jāmaksā mazāk nekā vāciešiem, britiem un itāļiem.

"Tas nav vienīgais uzņēmums," piebilda Kodē. "Diemžēl mēs esam saņēmusi vairākas sūdzības."

ES cenu diferenciācija nav aizliegta, taču tai jābūt atklātai. Uzņēmumi arī nedrīkst liegt pieeju citu valstu tirgiem, kas piedāvā zemākas cenas.

"EK un Eiropas patērētāju centri bieži saņem sūdzības par neattaisnotu cenu diferenciāciju, kas atkarīga no pilsonības vai dzīvesvietas," sacīja Kodē.

Biznesa laikraksts "Financial Times" ziņo, ka Francijas iedzīvotāji var nopirkt dārgāko Disnejlendas apmeklējuma komplektu par 1346 eiro, kamēr britu tūristiem tas pārdots par 1870 eiro, bet vāciešiem - par 2447 eiro.

Kodē pie tādas cenu politikas daļēji vaino iepirkšanos internetā. "Uzņēmumi var tiešā vai netiešā veidā iegūt informāciju par klienta dzīvesvietu, piemēram, liekot pircējiem to norādīt, izsecinot no IP adreses, kredītkartei piesaistītās adreses, piegādes vai dzīvesvietas adreses," viņa uzskaita.

Cenu diskriminācija notiktu tad, ja pēc dzīvesvietas norādīšanas klients tiktu novirzīts uz nacionālu vietni ar augstākām cenām, uzsver Kodē.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!