Foto: Reuters/Scanpix

Eiro zonas valstu finanšu ministri otrdienas naktī vienojās piedāvāt Spānijai 30 miljardu eiro (21 miljarda latu) aizdevumu kā palīdzību šīs valsts bankām.

Ministri pēc deviņu stundu ilgām ārkārtas sarunām Briselē paziņoja, ka šī summa kļūs pieejama līdz jūlija beigām.

Eiro zonas finanšu ministru grupas vadītājs Žans Klods Junkers pēc šo sarunu beigām sacīja, ka grupa panākusi politisku vienošanos par saprašanās memoranda projektu Spānijas jautājumā un tai ir "mērķis panākt oficiālu vienošanos jūlija otrajā pusē". Šī vienošanās "padarīs iespējamu 30 miljardu eiro izmaksāšanu līdz mēneša beigām", lai palīdzētu grūtībās nonākušajām Spānijas bankām, un atmaksas termiņi tiks noteikti "līdz 15 gadiem", teica Junkers.

Ministru sarunās arī tika panākta vienošanās, ka Spānijai noteiktais 2013.gada termiņš budžeta deficīta samazināšanai līdz 3% var tikt pagarināts par vienu gadu.

Junkers preses konferencē paskaidroja, ka šis termiņš pagarināts, ņemot vērā Spānijas grūtos ekonomiskos apstākļus, tomēr valstij ir jāīsteno visi nepieciešamie pasākumi, lai panāktu sava valsts budžeta atbilstību ES normām.

Apmaiņā pret minēto palīdzību Spānijas bankām eiro zona pieprasīs reformu veikšanu konkrētās bankās un banku sektorā kopumā, sacīja Eiropas Savienības (ES) ekonomikas lietu komisārs Olli Rēns.

Viņš piebilda, ka Spānijai būs jāsamazina budžeta deficīts līdz 6,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) šogad, līdz 4,5% no IKP 2013.gadā un līdz 2,8% no IKP 2014.gadā.

Spānija maijā paziņoja, ka tās budžeta deficīts 2011.gadā ir bijis 8,9% no IKP, nevis iepriekš paziņotais 8,51% no IKP. ES pēc tam maijā brīdināja, ka Spānija varētu nesasniegt šim gadam un 2013.gadam izvirzītos mērķus budžeta deficīta samazināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!