Foto: AP/Scanpix
Eirozonas finanšu ministri sestdien trīs stundas ilgās sarunās Briselē vienojušies, ka palīdzība Grieķijai netiks pagarināta pēc 30.jūnija, paziņojis Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

Pēc viņa teiktā, Atēnu lēmums rīkot referendumu jautājumā par starptautisko kreditoru nosacījumu pieņemšanu "nav atstājis ministriem nekādu izvēli".

"Diemžēl, neraugoties uz visu līmeņu centieniem un pilnīgu Eirogrupas atbalstu, Grieķijas varas iestādes šo priekšlikumu noraidīja un vienpusējā kārtā pārtrauca sarunas," teikts ministru pieņemtajā paziņojumā.

Līdz ar to Atēnām draud nespēja līdz šim datumam atmaksāt parādsaistības Starptautiskajam Valūtas fondam, un pirmo reizi piecos gados kopš krīzes sākuma Grieķija palikusi bez finansiāla "glābšanas plosta".
Pēc šā lēmuma ministri atsākuši sarunas, bet jau bez Grieķijas delegācijas, lai, Deiselblūma vārdiem runājot, "pārspriestu sekas" un gatavotos rīcībai, kas nepieciešama "augsta līmeņa stabilitātes saglabāšanai eirozonā".

Kā ziņots, Grieķijas valdība piektdien noraidīja kreditoru piedāvājumu apmaiņā pret vairāku reformu īstenošanu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, paziņodama, ka šīs prasības izraisītu recesiju un ka piedāvātā summa nav pietiekama.

Grieķijas 240 miljardu eiro lielās glābšanas programmas termiņa pagarināšana līdz novembra beigām būtu jau trešā kopš pērnā decembra un nodrošinātu finansiālās grūtībās nonākušajai valstij vairāk laika, lai ar Eiropas partneriem spētu vienoties par turpmāku finanšu palīdzību.
Starptautisko aizdevēju piedāvājumos tika izteikta arī gatavība Grieķijai izmaksāt 1,8 miljardus eiro, kas ļautu Atēnām līdz otrdienai atmaksāt parādsaistības Starptautiskajam Valūtas fondam 1,6 miljardu eiro apmērā, ja parlaments balsojumā atbalstītu reformu vienošanos.

Taču naktī uz sestdienu Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs paziņoja, ka 5.jūlijā valstī tiks rīkots referendums jautājumā par to, vai Grieķijai jāpieņem starptautisko kreditoru nosacījumi attiecībā uz finansiālo palīdzību. Tika ziņots, ka sestdienas naktī par šo priekšlikumu ārkārtas sēdē balsos parlaments.

Televīzijas uzrunā Ciprs nosauca šo plānu par pazemojumu Grieķijai un kritizēja stingros taupības pasākumus, ko pieprasa kreditori, bet vienlaikus izteicās, ka lūgs par dažām dienām pagarināt pašreizējo parādu atmaksas termiņu.

Pašā Grieķijā cilvēki sestdien stāvēja rindās pie bankomātiem, steidzot izņemt savus ietaupījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!