Foto: Reuters/Scanpix
Nu jau labu laiku ir skaidrs, ka eirozonas izveide bija kļūda, un Grieķijai to būtu izdevīgi pamest, savā slejā izdevumā "The New York Times" paudis Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans.

"Ir acīmredzams, ka eiro valūtas ieviešana bija kļūda. Eiropa nekad tā arī nav spējusi izpildīt priekšnosacījumus, lai spētu veiksmīgi uzturēt vienotas valūtas sistēmu," raksta taupības politikas kritiķis Krugmens, uzvērdams, ka Grieķijai būtu nepieciešams eirozonu pamest.

Viņš arī uzstāj, ka apsūdzības pret Grieķiju izšķērdībā esot melīgas, jo tieši taupības politika novedusi Grieķiju pie pašreizējā kritiskā stāvokļa.

"Jā, Grieķijas valdība 2000. gadu vidū tērēja ievērojami pāri saviem līdzekļiem, bet kopš tā laika valsts jau ir ievērojami samazinājusi tēriņus un paaugstinājusi nodokļus. Valsts ierēdniecībā strādājošo skaits samazināts par 25%, ievērojami samazināts pensiju izmaksu apmērs," raksta ekonomists, piebilstot, ka tieši šie ievērojamie taupības politikas paņēmieni noveduši valsti uz defolta sliekšņa.

Tāpat pie Grieķijas nedienām vainīga esot arī vienotā Eiropas valūta eiro.

"Ir arī veiksmīgi taupības politikas gadījumi, kad valstīm izdodas samazināt tēriņus vienlaikus neradot tautai nolemtības sajūtu, taču šādi gadījumi ietver sevī valūtu devalvācijas, kas automātiski padara valsts eksportu krietni konkurētspējīgāku. Tā, piemēram, savulaik, piedzīvojot krīzes, rīkojusies Islande un Kanāda. Grieķijai vairs nav savas valūtas, tai ir eiro un valūtu tā vairs nevar devalvēt," raksta ekonomists.

Lai Grieķijas ekonomika atgūtos, Krugmans aicina grieķus referendumā balsot "pret" vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Viņš arī piebilst, ka nepieciešamības gadījumā grieķiem par labu varētu nākt arī izstāšanās no eirozonas.

Jau vēstīts, ka eirozonas valstu finanšu ministri telekonferencē trešdienas vakarā nolēma, ka neapspriedīs iespējas piešķirt jaunu aizdevumu Grieķijai, kamēr nebūs zināms svētdien paredzētā referenduma rezultāts.

Eirozonas valstu finanšu ministri 27. jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30. jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Balsojuma "nē" gadījumā Grieķijas valdība varētu arī atkāpties.

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eir zona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!