Foto: DELFI
Mobilo sakaru lietotāji Eiropas Savienībā (ES) saskaras ar ievērojamām cenu atšķirībām par līdzīgiem pakalpojumiem un tās sasniedz pat 774%, teikts Eiropas Komisijas paziņojumā.

Visvairāk atšķiras maksa par iekšzemes sarunām - atšķirība starp cenām Lietuvā, kur sarunas ir vislētākās, un Nīderlandi, kur tās ir visdārgākās, ir 774%. Kā uzsver Eiropas Komisija, šo cenu starpību nevar skaidrot ar atšķirīgu kvalitāti, pakalpojuma sniegšanas izmaksām vai atšķirībām valstu iedzīvotāju pirktspējā.

Ja Lietuvā vidējās izmaksas par minūti mobilo sakaru jomā ir 1,9 eiro centi (1,35 santīmi), bet Latvijā, kas ierindota kā trešā izmaksu ziņā lētākā valsts, - 3,5 eiro centi, tad Nīderlandē - 14,7 eiro centi (10,4 santīmi).

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krusa uzskata, ka pašlaik Eiropas 28 valstu telekomunikāciju tirgi nav patērētājiem izdevīgi, kā tam vajadzētu būt vienotajā tirgū.

"Ir svarīgi visā ES rīkoties ātri, lai izveidotu patiesi vienotu tirgu un mūsu kontinents tiešām būtu digitāli savienots," norāda Krusa.

Cenu atšķirības citām pamata precēm un pakalpojumiem Eiropas vienotajā tirgū esot daudz mazākas. Piemēram, vienu litru piena var iegādāties, par to Eiropā maksājot no 69 eiro centiem (48,8 santīmiem) līdz 99 eiro centiem (70,12 santīmiem), un cenu starpība ir 4%. Iegādājoties, piemēram, "iPad", cenu starpība visā ES ir tikai 11%.

Septembrī Krusa nāks klajā ar jaunu pasākumu paketi, lai stiprinātu elektronisko sakaru vienoto tirgu, informē Eiropas Komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!