Foto: Publicitātes foto

Patlaban Eiropas Komisija (EK) neizskata scenāriju, saskaņā ar kuru Grieķija neturētu aizdevējiem doto vārdu par aizdevumu atmaksu, pirmdien raidījumam "LNT Ziņas" teicis EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

"Izejas punkts sarunām ir tas, ka visām pusēm savas saistības ir jāpilda," norādījis politiķis.

Vaicāts, vai vēlēšanu rezultāti Grieķijā ir vairojuši nestabilitāti eirozonā, Dombrovskis norādīja, ka tas lielā mērā būs atkarīgs no tā, cik konstruktīvi būs gatava strādāt jaunā Grieķijas valdība. EK esot gatava konstruktīvai sadarbībai.

Raidījums atgādina, ka pēdējos četros gados starptautiskie aizdevēji - Eiropas Savienība, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds - vienojušies par diviem aizdevumiem Grieķijai kopumā 240 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumam - šī summa ir līdzvērtīga 34 Latvijas valsts gada budžetiem, vēstīja raidījums.

Par pirmo palīdzības daļu aptuveni 110 miljardiem eiro aizdevēji vienojās 2010.gadā, bet 2012.gadā tie Grieķijai piešķīra vēl 130 miljardus.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka svētdien Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvārēja kreiso ekstrēmistu partija SYRIZA, kas solīja panākt starptautiskā aizdevuma noteikumu pārskatīšanu. SYRIZA iepriekš paudusi uzskatu, ka puse no 318 miljardus lielā Grieķijas parāda jānoraksta.

Partijas līderis Aleksis Ciprs jau nodevis premjerministra zvērestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!