Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) izstrādā jaunu informāciju tehnoloģiju sistēmu, lai atklātu krāpšanu pārtikas apritē, liecina EK paziņojums.

Eiropa vēl vairāk nekā jebkad agrāk var paļauties uz ātrās brīdināšanas sistēmu pārtikas un barības jomā (RASFF), kas palīdz nodrošināt, lai mūsu pārtika atbilstu nekaitīguma standartiem, kas ir vieni no augstākajiem pasaulē, uzskata EK.

"Tas ir neatsverams rīks, lai reaģētu uz pārtikas drošuma apdraudējumu Eiropā. Sistēmā var, nezaudējot laiku, apmainīties ar informāciju, lai aizsargātu Eiropas patērētājus. Zirga gaļas skandāls lieliski parādīja to, kā sistēma darbojas. Toreiz izdevās ātri sadzīt pēdas pārtikas produktiem, kuros bija konstatēta zirga gaļa, un izņemt tos no tirgus," sacīja veselības komisārs Tonio Borgs. "Šodien mēs speram soli tuvāk Eiropas patērētājiem, atklājot jaunu, inovatīvu interneta resursu - jauno "RASFF" patērētāju portālu. Tur viņi varēs izlasīt informāciju par produktu atsaukšanu un iepazīties ar brīdinājumiem, ko publicējušas konkrētās Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts sabiedrības veselības aizsardzības iestādes un uzņēmumi."

Publicētajā ziņojumā par 2013.gadu, kad sistēmā tika nosūtīti 3205 sākotnējie paziņojumi, norādīts, ka 596 no tiem bija brīdinājumi, 442 - informatīvi paziņojumi par papildu pasākumiem, 705 - informatīvi paziņojumi saņēmēja ievērībai un 1462 - paziņojumi par noraidīšanu uz robežas. Balstoties uz sākotnējiem paziņojumiem, tika sagatavoti 5158 papildu paziņojumi, kas atbilst vidēji 1,6 papildu paziņojumiem uz katru sākotnējo paziņojumu.

Uz papildu paziņojumu pamata var veikt dažādus pasākumus, piemēram, atsaukt, izņemt no tirgus, konfiscēt vai iznīcināt pārtikas produktus. Kopumā RASFF sistēmā paziņojumu skaits 2013.gadā ir samazinājies - to bija par 9% mazāk nekā iepriekšējā gadā, norādījusi EK.

RASFF pirms 35 gadiem ieviesa kā tīklu, kas atvieglo pārrobežu informācijas apmaiņu starp tā dalībniekiem un ievērojami palīdz nodrošināt augstus pārtikas nekaitīguma standartus Eiropas iedzīvotājiem. Tas sniedz iespēju dalībvalstīm un EK nekavējoties apmainīties ar informāciju, ja pārtikas un barības ķēdē tiek atklāts sabiedrības veselības apdraudējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!