Foto: EPA/LETA

Vācijas ekonomikas augšupeja ir mazinājusies, un tam par iemeslu ir ekonomiskā cīņa ar Krieviju, uzskata Vācijas izdevums "Die Welt".

Medijs ziņo, ka šā gada konflikti Tuvajos Austrumos un Ukrainā veicināja Vācijas eksporta kritumu, radot nedrošu situāciju vācu investoru vidū. Savukārt periodā no aprīļa līdz jūnijam Vācijas ekonomika saruka par 0,2%, kas gada griezumā radīs zemāku IKP rādītāju nekā prognozēts.

Saskaņā ar Eiropas ekonomikas izpētes centra datiem, investoru uzticamības Vācijai rādītājs augustā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir krities par 18,5 vienībām, sasniedzot 8,6 vienības jeb pēdējo pusotra gada minimumu.

Līdz ar to, pēc žurnālista domām, IKP kritumā atslēgas lomu nospēlēja "esošās ģeopolitiskās situācijas psiholoģiskās sekas", kas mazina investoru pārliecību. Kā papildus faktori tiek pieminēti eirozonas krīze un zemie attīstības valstu ekonomiskie rādītāji. Līdz ar to Vācijas ekonomikai draud stagnācija, kas lielā mērā ir Krievijas dēļ, secina žurnālists.

Tam nepiekrīt ekonomists Marsels Fracšers, kurš izdevumā "Die Zeit" izteicās, ka izaugsmes palēnināšanā ir vainīga pati Vācija. Viņaprāt, tam par iemeslu ir Vācijas un Eiropas ekonomisko struktūru vājās vietas.

Eiropas investoru uzticamības pazemināšanos viņš skaidro nevis ar sankciju ietekmi, bet gan ar virkni citu faktoru, sākot ar eirozonas krīzi un beidzot ar nodokļu politikas īpatnībām, enerģijas tēriņiem un kvalificēta darbaspēka esamību.

Ekonomists brīdina, ka nākamajos trīs mēnešos nevar gaidīt ekonomisko atgūšanos, un tā varētu iestāties tehniskās recesijas fāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!