Foto: AFP/Scanpix

Pasauli pakāpeniski mēģina sagatavot faktam, ka Irānas nafta kādu laiku nebūs pieejama, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina "Finasta Asset Management" analītiķis Romāns Tjurins.

Viņš norādīja, ka pastāv vairāki faktori, kas var sekmēt naftas cenu strauju kāpumu.

Pirmkārt, Irānas valdība brīdināja, ka var negaidīt līdz šā gada 1.jūlijam un pārtraukt piegādāt naftu Eiropas Savienībai (ES) jebkurā laikā. Otrkārt, pastāv varbūtība, ka Irāna varēs bloķēt Ormūzas šaurumu, caur kuru tiek nodrošināti 20% pasaules naftas piegādes. "Līdz ar to naftas piegāde no Kuveitas, Saūda Arābijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem tiks pārtrauktas uz kādu laiku," norādīja Tjurins.

Viņš atgādināja, ka arābu pasaulē pēdējā laikā tiek novērotas revolūcijas, kas pārvēršas valdības un tautas militārā pretestībā. Viss sācies Tunisijā, pēc tam revolūcija notika Ēģiptē, Lībijā, un pašlaik notiek nemieri Sīrijā. Pēc viņa domām, karš ar Irānu ir tikai laika jautājums. Finanšu pasaule vērīgi seko, kas notiek Tuvajos Austrumos, jo militārie konflikti valstīs, kuras nodrošina melnā zelta piedāvājumu, ietekmē naftas cenas.

"Kad martā vairākas valstis sāka militāro operāciju Lībijā, kas nodrošina 2% no pasaules naftas ieguves apjomiem, naftas (WTI) cenas pieauga par 15% - līdz pat 114 ASV dolāriem (57 lati) par barelu. Protams, pasaules ekonomika nevarēja izturēt ilgi tik augstas cenas, un pēc apmēram 30 dienām no militārās operācijas sākuma cena saruka līdz 98 ASV dolāriem (49 lati) par barelu," stāstīja Tjurins.

Ekonomists uzsvēra, ka Irāna ir pasaules ceturtā naftas ieguves valsts un otrā pēc Saūda Arābijas naftas eksportētājvalstu organizācijā OPEC.

"Irānas naftas īpatsvars ES importā ir 5%, ieskaitot problemātiskās valstis - Grieķija, Spānija, Itālija -, kur Irānas nafta veido no 10% līdz 30% no valsts vajadzības. ES atbalsta ASV un nesen pasludināja, ka ES valstis pārstās importēt Irānas naftu, sākot ar 1.jūliju, un līdz šim brīdim vajag atrast citus piegādātājus. ES naftas patēriņš veido 20% no Irānas naftas eksporta, līdz ar to tas būs ievērojams spiediens Irānas valdībai. Ir skaidrs, ka pasauli pakāpeniski mēģina sagatavot faktam, ka Irānas nafta kādu laiku nebūs pieejama. Skaidrs, ka pasauli nav iespējams tam sagatavot, un naftas tirgus tāpat izjutīs šoku," teica analītiķis.

Jau ziņots, ka naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC ceturtdien samazināja globālā naftas pieprasījuma prognozi šim gadam, šādu lēmumu galvenokārt skaidrojot ar vāju ekonomisko situāciju Eiropā un ASV, kā arī ar augstajām naftas cenām.

Organizācija prognozē, ka globālais naftas pieprasījums šogad veidos 88,76 miljonus barelu dienā, nevis 88,9 miljonus barelu dienā, kā tika lēsts iepriekš.

Jaunā prognoze arī liecina par pieaugumu 0,94 miljonu barelu apmērā dienā salīdzinājumā ar 2011.gadā reģistrēto līmeni.

"Lejupslīde Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu ekonomikā negatīvi ietekmē naftas tirgu un īstermiņā rada ievērojamu neskaidrības līmeni," norāda OPEC.

Organizācija jo sevišķu uzmanību pievērš bažām par ASV ekonomikas izaugsmes perspektīvām un eirozonas parādsaistību krīzes sekām.

Tāpat naftas pieprasījumu pasaulē varētu negatīvi ietekmēt arī naftas cenu pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!