Foto: DELFI

Eiropas Komisijas (EK) mēģinājumi paredzēt Eiropas Savienības (ES) budžeta un ekonomikas vajadzības un iestrādāt tās likumos samazina iespējas ātri reaģēt uz jebkādiem izaicinājumiem, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Igaunijas Indreks Tarands.

Viņš atzina, ka ES ir saskatāmas zināmas līdzības ar Padomju Savienību, kurai arī bija plānveida ekonomika, kur visu noteica doktrīna. Vienlaikus šo pašu cenšas panākt EK. Pēc politiķa domām, tas samazina iespējas ātri reaģēt uz jebkādiem izaicinājumiem. "Mēs visi atceramies Eiropas nespēju rast risinājumu migrantu krīzei dienvidos," kā piemēru minēja Tarands.

Eiroparlamentārietis norādīja, ka migrantu krīze pastāv vēl joprojām, tomēr pēc vairāk nekā divarpus gadiem kopējie robežsardzes spēki ir stiprināti. Pēc viņa domām ir bijušas plašas pretrunas valstu starpā, tomēr panākta spēja vienoties par solidāru bēgļu sadali valstu starpā, ļoti pretrunīga vienošanās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Jau ziņots, ka 2015.gada septembrī ES līderi, izmantojot vairākuma balsojuma procedūru, vienojās, ka katra valsts nākamo divu gadu laikā uzņems konkrētu patvēruma meklētāju skaitu, lai mazinātu spiedienu uz Grieķiju un Itāliju, kur nelegāli ieradušies desmitiem tūkstoši patvēruma meklētāju no Tuvajiem Austrumiem.

Tomēr līdz šim no nelegālo imigrantu nometnēm Vidusjūras piekrastes valstīs uz citām ES valstīm pārvietoti mazāk nekā 20 000 no plānotajiem 160 000 migrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!