Foto: LETA

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atbalstīja izmeklēšanas komitejas izveidi saistībā ar Vācijas autobūves kompānijas "Volkswagen" (VW) izmešu skandālu un iespējamo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un Eiropas Komisijas (EK) nespēju nodrošināt bloka standartu ievērošanu.

"Pēc tam, kad jaunumi lika uzdot jautājumus par Eiropas Komisijas lomu, ir nepieciešams, lai Eiropas Parlaments šajā jautājumā nodrošina zināmu caurskatāmību," sacīja EP Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas deputāte no Francijas Karima Delli.

EP norādīja, ka sešu mēnešu laikā komiteja, kurā darbosies 45 deputāti, iesniegs starpposma ziņojumu, bet 12 mēnešu laikā pēc darba sākšanas sagatavos gala ziņojumu.

Kopš skandāla sākšanās EK ir saskārusies ar kritiku, ka ir ignorējusi pierādījumus par VW manipulācijam ar izmešiem.

EK ir noraidījusi kritiku, un paziņoja, ka pilnībā sadarbosies ar izmeklēšanas komiteju.

"Komisija ir vairāk nekā gatava sadarboties ar Eiropas Parlamenta izmeklēšanas komiteju," EK pārstāvis paziņoja aģentūrai AFP.

EK arī uzsvēra, ka, lai arī tā ir atbildīga par piesārņojuma ierobežojumui noteikšanu, tā nekontrolē šo noteikumu ievērošanu, kas ir ES dalībvalstu pārziņā.

Jau vēstīts, ka VW septembrī atzina, ka visā pasaulē ir 11 miljoni automašīnu, kuru dīzeļa dzinējs ir aprīkots ar krāpnieciskajām ierīcēm.

Programmatūra piesārņojuma kontroli ieslēdz tad, kad transportlīdzeklim tiek veiktas pārbaudes, bet to izslēdz, kad automašīna atgriežas reālas braukšanas apstākļos, tādējādi vidē nonāk krietni vairāk kaitīgo izmešu nekā paredz noteiktās normas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!