Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) piektdien brīdināja, ka Grieķijas krīze varētu traucēt atveseļošanās periodam Austrumeiropā, kuru skārusi smagākā ekonomikas lejupslīde kopš komunisma sabrukuma.

"Pēdējā laika notikumi eirozonā lielā mērā attiecas uz valstīm, kas pulcējušās ap šo galdu," sacīja ERAB prezidents Tomass Mirovs attiecībā uz Grieķijas finanšu problēmu ietekmi uz Austrumeiropas valstīm. "Grieķijas krīzei ir potenciāls aizkavēt atveseļošanās centienus, jo sevišķi gadījumā, ja reģionā strādājošās Grieķijas bankas un to struktūrvienības vēl vairāk ietekmēs tirgus neskaidrības."

Mirovs šādus komentārus izteica pirms nedēļās nogalē paredzētās ERAB sanāksmes, kurā varētu tikt apstiprināts ierosinājums palielināt bankas kapitālu par 50% līdz 30 miljardiem eiro (21,08 miljardiem latu).

"Šobrīd vērojama atgriešanās pie ekonomikas atlabšanas, taču mēs arī zinām, ka jebkurš atveseļošanās periods būs ilgstošs un nevienmērīgs," uzsvēra Mirovs, nosaucot piecas jomas, kurām nepieciešams politisks atbalsts, lai sasniegtu ilgtspējīgu izaugsmi.

Viņš norādīja, ka nepieciešams attīstīt iekšzemes finanšu tirgus, sniegt atbalstu maziem un vidējiem uzņēmumiem, cīnīties pret enerģijas izniekošanu, veicināt reģiona tirdzniecības sakarus un reģiona integrāciju Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!