Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) piektdien aicinājusi visas 28 bloka dalībvalstis ieņemt kopēju nostāju pret Krievijas spiedienu gāzesvada "South Stream" jautājumā.

"Eiropas Savienībai jārunā vienā balsī," uzsvēra ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers.

"Mums vienmēr nav jāpiekāpjas krieviem," norādīja komisārs.

Krievija pārmet Briselei, ka tā piespiedusi Bulgāriju apturēt "South Stream" būvniecību savā teritorijā, lai šādi palielinātu spiedienu uz Krieviju Ukrainas krīzes sakarā.

Gāzes vads "South Stream", kuru paredzēts būvēt pa Melnās jūras gultni, apejot Ukrainu, ir viens no galvenajiem Maskavas projektiem, kas tiek īstenots nolūkā samazināt atkarību no Ukrainas teritorijā izvietotās gāzes transporta infrastruktūras, eksportējot Krievijas dabasgāzi uz Rietumeiropu.

Eiropas Komisija (EK) uzskata, ka šis projekts pārkāpj bloka noteikumus, jo sevišķi attiecībā uz plānoto Krievijas gāzes giganta "Gazprom" monopolu un starpvaldību līgumiem, ko Maskava ir noslēgusi ar Eiropas tranzītvalstīm - Austriju, Bulgāriju, Ungāriju un Slovēniju. Jūnija sākumā EK ieteica apturēt gāzesvada būvdarbus, iekams projekts neatbildīs ES Enerģētikas direktīvas Trešās paketes noteikumiem.

Etingers iepriekš izteicās, ka projekts "South Stream" nevirzīsies uz priekšu, kamēr Krievija nemainīs kursu attiecībā uz politisko krīzi Ukrainā atbilstoši starptautisko tiesību normām un nebūs gatava konstruktīvai sadarbībai saskaņā ar ES likumdošanu.

"Krievi zina ES noteikumus detalizēti, bet viņi tos neakceptē," tiekoties ar ES kolēģiem, norādīja Etingers, piebilstot, ka EK piemēro noteikumus, ko dalībvalstis ir pieņēmušas.

"Mēs pieprasām, lai ES noteikumi par valsts darba līgumiem, vides aizsardzību un konkurenci tiktu ievēroti," uzsvēra komisārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!