Foto: DELFI

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piektdien piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kas notiks Briselē, kur paredzēta ministru diskusija par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju, kā arī aktuālo situāciju Sīrijā un Sāhelas reģionā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Ņemot vērā cilvēktiesību Baltkrievijā tālāku pasliktināšanos, Ārlietu padomē ministri apspriedīs papildus ierobežojošo pasākumu piemērošanu pret Baltkrievijas režīmu.

ĀM norāda, ka "diemžēl Baltkrievijas varas iestādes turpina veikt represijas pret opozīciju, ir izpildīti nāvessodi notiesātajiem, notikusi vēršanas pret ES un Polijas vēstniekiem Baltkrievijā, kā rezultātā visi ES valstu vēstnieki ir bijuši spiesti atstāt valsti uz konsultācijām". "Šādā situācija Eiropas Savienībai, kura balstās uz kopīgām vērtībām, likuma varu un cieņu pret cilvēktiesībām, ir spiesta reaģēt, piemērojot mērķtiecīgus papildus ierobežojošus pasākumus pret Baltkrieviju".

Latvija iestājas, lai šie ierobežojošie pasākumi, nodrošinot ES politikas mērķu izpildi, vienlaikus būtu arī samērīgi ar Latvijas nacionālajām interesēm attiecībās ar kaimiņvalsti Baltkrieviju.

Eiropas Savienības Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī un to vada Augstā pārstāve Ketrina Eštone (Catherine Ashton).

Rinkēvičs piektdien un sestdien piedalīsies arī Beļģijā notiekošajā Briseles forumā (Brussels forum) , kas ir ikgadēja augsta līmeņa konference, ko organizē Vācijas Māršala fonds (German Marshall Fund of the US). tajā piedalās Eiropas Savienības valstu un ASV valdību, parlamentu, akadēmisko aprindu un mediju pārstāvji.

Foruma laikā tiks analizēti mūsdienu starptautiskās politikas izaicinājumi un diskutēts par to iespējamiem risinājumiem. Šogad plānotas diskusijas par transatlantisko partnerību, Āzijas lomu pasaulē, starptautisko finanšu stabilitāti, Arābu pavasara valstu izaugsmi un enerģētikas drošību.

Tiek plānots, ka ārlietu ministrs uzstāsies ar īsu uzrunu par Dienvidkaukāza valstīm, to dalību Austrumu partnerības programmā un tuvināšanos Eiropas Savienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!