Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) institūcijas - Eiropas Parlaments (EP), Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Padome - agrā otrdienas rīta beidzot vienojās par ES budžetu 2014 gadam , kas tagad ir apstiprināts politiski. EP un Padomei tagad atliek šo lēmumu apstiprināt arī juridiski, vēsta portāls „Euractiv.com”.

Noslēgtā vienošanās paredz, ka 2014.gada budžetu veidos 135,5 miljardi eiro (95,2 miljardus latu) maksājumos un 142,6 miljardus eiro (100,2 miljardus latu) jau esošajās saistībās.

Salīdzinoši nākamā gada budžets ir par aptuveni 9% mazāks nekā pērnā gada finanšu portfelis, -  izdevumi ir par 9,4% mazāki, bet maksājumi par 9,5%.

EP un Padome juridiski budžetu plāno apstiprināt 19.-20.novembrī.

Jau ziņots, ka politiski ES budžets 2014.–2020.gadam Eiropas Parlamentā (EP) tika apstiprināts jūnijā un tā kopējā summa ir 908 miljardi eiro, jeb aptuveni 1% no ES dalībvalstu kopēja iekšzemes kopprodukta (IKP). Budžeta apjoms gan ir par 34 miljardiem eiro mazāks nekā iepriekšējā termiņa un politiskā vienošanās nozīmē, ka, visticamāk, kopsumma vairs nemainīs. Taču problemātiska pēdējo mēnešu laikā līdzekļu iekšējā sadale starp dalībvalstīm un budžeta prioritātēm, kas šobrīd apdraud tā juridisko apstiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!