Foto: AP/Scanpix
Šā gada februārī Eiropas Savienība (ES) sāka sarunas ar ASV par brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu, kas būtu lielākā pasaulē. Tomēr eksperti atgādina, ka šīs sarunas nebūt nav vieglas. Viens no aspektiem ir arī regulārās soda sankcijas, ko ES piemēro ASV firmām, par to pārkāpumiem pret patērētājiem Eiropā.

ASV firmas slepeni uzturējušas karteļus, pārkāpušas ES iedzīvotāju personas datu privātuma tiesības un eiropiešiem piemērojušas citus standartus, atšķirībā no tiem, kas piemēroti ASV patērētājiem.

Portāls „Delfi” apkopo pēdējo 10 gadu ievērojamākos ASV kompāniju pārkāpumus, pret kuriem asi reaģējusi ES.

Banānu skandāls


Foto: AFP/Scanpix
2008.gadā EK piemēroja naudas sodu divām ASV pārtikas produktu  firmām par to, ka tās tika pieķertas cenu sarunāšanā banānu tirdzniecībā astoņās ES dalībvalstīs laika posmā no 2000 līdz 2002.gadam.

Kā ziņo britu raidorganizācija BBC,  ASV augļu un dārzeņu izplatītājam "Del Monte Produce Inc" EK piemēroja  8,82 miljoniem eiro (6,2 miljoni latu) sodu. Otrai cenu sarunāšanā pieķertajai ASV firmai "Dole Food Co" naudas sods krietni brangāks - 45,6 miljoni eiro (32,1 miljons latu), lēmusi ES Vispārējā tiesa.

‘Intel’ izpelnās vairāk nekā miljardu lielu rekordsodu


Foto: EPA/LETA
Vislielāko naudassodu EK piemērojusi mikroshēmu ražotājam „Intel Corp", kam 2009.gadā nācās samaksāt 1,06 miljardus eiro (745 miljoni latu).

EK atzina „Intel" par vainīgu kompānijas AMD bloķēšanā Eiropas tirgū. „Intel" piešķīra būtiskas atlaides kompānijām, kuras izmantoja tās produkciju. Bez tam, „Intel" atzīta par vainīgu tehnikas tirgotāju uzpirkšanā - pārdevējiem tika maksāts par to, lai viņi atteiktos no datora ar  konkurentu AMD čipu tirgošanas.

No 2002. līdz 2007. gadam „Intel" centās slepeni vienoties ar vadošajām datorfirmām Acer, Dell, HP, NEC un Lenov, un piesolīja lielas atlaides savai produkcijai gadījumā, ja šīs firmas atteiktos sadarboties ar AMD. 

ASV firma iesaistās Eiropas farmācijas kartelī


Foto: PantherMedia/Scanpix
2006.gadā vairākas kompānijas tika pieķertas, organizējot savstarpēju komerciāli svarīgas un konfidenciālas informācijas apmaiņu, sadalot tirgu un klientus, kā arī nosakot fiksētas cenas, vēsta „The New York Times".

Sodu saņēma septiņas kompānijas, no kurām sešas bija  no Eiropas, kā arī viena likuma pārkāpēja bija ASV dibinātā farmācijas firma "FMC Foret". 

EK  visām septiņām  firmām piesprieda soda naudu kopumā 388 miljonu eiro (272,7 miljonu latu) apjomā.

Kartelī bija iesaistīta Nīderlandes ķīmijas nozares kompānija "Akzo Nobel", Itālijas "Edison", ASV "FMC Forest", Somijas "Kemira", Itālijas "Snia", Beļģijas "Solvay" un Francijas "Arkema".

‘Google’ neievēro datu privātumu


Foto: Publicitātes foto
Sešu ES valstu regulatoru grupa aprīlī iesniedza  prasību pret ASV interneta pakalpojumu sniedzēju "Google", lai mēģinātu piespiest to mainīt savu privātuma politiku, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Eiropas regulatori Francijas vadībā uzskata, ka lietotājiem  nav  viegli saprotami noteikumi par to, kāda tieši informācija par viņiem tiek vākta. Prasību iesniedza Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Vācijas, Spānijas un Itālijas personu datu aizsardzības iestādes.

ES pret „Google" gan vēršas regulāri. Jau 2003.gadā  "Google" bija jāmaksā soda nauda 75 000 eiro (49 000 latu) apjomā, apmierinot kāda franču uzņēmuma sūdzību, ka, ierakstot tā nosaukumu meklētājā, uz datorekrāna līdzās meklēšanas rezultātiem parādās konkurējošu firmu reklāma.

‘Microsoft’ eiropiešiem piedāvā tikai ‘Internet Explorer’ pārlūku


Foto: Reuters/Scanpix
EK skarbi sodīja ASV tehnoloģiju uzņēmumu "
Microsoft
" par to, ka uzņēmums nav pildījis iepriekš noslēgto vienošanos un nav piedāvājis ES patērētājiem iespēju izvēlēties citus interneta pārlūkus "Internet Explorer" vietā, informē britu raidsabiedrība BBC.

EK piemērotais sods ir 561 miljonu eiro (394,3 miljoni latu).

2010.gada martā ASV kompānija noslēgtās vienošanās ietvaros apsolīja, ka interneta pārlūka izvēles iespējas būs plašākas kā tikai viens interneta pārlūks, taču "Microsoft" 2011.gada februārī šo iespēju atkal slēdza, vēlāk atsaucoties, ka tā esot tehniska rakstura kļūda.

‘MasterCard’ Eiropā liek maksāt augstākas komisijas maksas


Foto: Publicitātes foto
Aprīlī  EK uzsāka jaunu izmeklēšanu pret ASV kompāniju "MasterCard" saistībā ar starpbanku nodevu maksājumiem, informē portāls „The Wall Street journal".

EK pauž bažas, ka atsevišķas "MasterCard" starpbanku nodevas un ar tām saistītie pasākumi varētu neatbilst konkurences noteikumiem. Jau 2007.gadā EK aizliedza "MasterCard" noteikt nodevas pārrobežu darījumiem ar maksājumu kartēm Eiropas Ekonomiskajā zonā (EEA), kurā iekļautas 27 ES  dalībvalstis, kā arī Norvēģija, Lihtenšteina un Islande.

Ja tiks pierādīta "MasterCard" vaina, tad kompānijai draud sods 10% apmērā no tās pērnā gada ienākumiem, kas būtu 740 miljonu dolāru (400,3 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!