Foto: LETA

Šajā sezonā Eiropas Savienības (ES) valstis varētu eksportēt rekordlielu daudzumu pārtikas kviešu, pateicoties pieprasījuma kāpumam un piedāvājuma sarukšanai pasaules tirgū, īpaši ES konkurējošajās Melnās jūras reģiona valstīs.

Kā ziņo aģentūra "Reuters", pārtikas kviešu eksporta prognoze ES valstīm šajā sezonā palielināta līdz 23-25 miljoniem tonnu, kas ir rekordaugsts līmenis. Iepriekšējais rekords tika uzstādīts 2008.-2009.gada sezonā, kad tika eksportēti 22 miljoni tonnu šīs kultūras.

Mīksto kviešu eksporta prognoze šai sezonai palielināta, ņemot vērā Rumānijas aktīvo kviešu eksportu uz Ēģipti un Francijas lielos eksporta apjomus uz tai netradicionāliem tirgiem, tādiem kā Sīrija un Meksika.

"Kvieši tiek eksportēti straujā tempā, eksporta potenciāls Melnās jūras reģiona valstīs samazinās vairāk, nekā gaidīts. Savukārt kviešu eksporta piedāvājuma samazināšanās Dienvidamerikā var sekmēt pieprasījuma pieaugumu pēc Eiropas graudiem," prognozē Francijas kompānijas "Agritel" analītiķi.

Pēc šīs kompānijas aplēsēm, mīksto kviešu eksports šajā sezonā ES pieaugs līdz 23 miljoniem tonnu, kas ir par diviem miljoniem tonnu vairāk, nekā lēsts oktobrī, un par 3,5 miljoniem tonnu vairāk, nekā eksportēts pagājušajā sezonā.

Kā liecina portāla "Graudi.lv" informācija, arī ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) savā decembra atskaitē palielinājusi pārtikas kviešu eksporta prognozi ES valstīm šai sezonai par vienu miljonu tonnu - līdz 23 miljoniem.

Virkne Eiropas treideru mīksto kviešu eksportu prognozē vēl optimistiskāk - līdz 25 miljoniem tonnu.

Šīs sezonas pirmajā pusē ES ir eksportējusi būtiski vairāk mīksto kviešu nekā attiecīgajā laika periodā pagājušajā sezonā. Kopš sezonas sākuma līdz 3.decembrim izsniegtas licences 11,768 miljonu tonnu mīksto kviešu eksportam, kas ir par gandrīz 50% vairāk nekā iepriekšējās sezonas pirmajā pusē.

Tikmēr sezonas otrajā pusē eksporta dinamika būšot atkarīga no Francijas kviešu konkurētspējas Ēģiptes tirgū, kā arī no pieprasījuma Sīrijā un Irānā, prognozē analītiķi.

"Kviešu eksports Eiropas Savienībā būs atkarīgs galvenokārt no Francijas. Rumānija un Bulgārija, cik varēja, tik jau ir eksportējušas," uzskata kompānijas "Strategie Grains" eksperti.

11.decembrī Francijas valsts kompānija "France Agrimer" palielināja pārtikas kviešu eksporta prognozi valstij par 690 000 tonnu - līdz 18,945 miljoniem tonnu, kas ir par 10,2% vairāk salīdzinājumā ar pagājušās sezonas rādītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!