Foto: LETA

Katru gadu 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs korupcijas dēļ kopumā tiek zaudēti aptuveni 120 miljardi eiro (843 miljardi latu). Savukārt publisko iepirkumu jomā korupcijas daļa varētu svārstīties no 20-25 % no visiem noslēgtajiem līgumiem, otrdien Gēteborgas antikorupcijas seminārā stāstīja ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma, atsaucoties uz Berlīnē bāzētā korupcijas novērotāja "Transparency International" (TI) pētījumu, informē portāls EUobserver.eu.

ES publisko iepirkumu jomā ar korupciju visvairāk problēmas esot Bulgārijā, Čehijā, Itālijā, Rumānijā un Slovākijā. TI pētījuma rezultāti parāda, piemēram, ka trīs no pieciem kompāniju menedžeriem Čehijā uzskata, ka viņiem ir jādod kukulis, lai uzvarētu publiskā iepirkuma konkursā.

Savukārt Bulgārija vispār nepubliskojot kādi izskatās publisko iepirkumu konkursa noslēguma uzvarētāju līgumi, līdzīga prakse tiekot piekopta arī Itālijā.

Savukārt Somija otrdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka Rumānijas un Bulgārijas korupcijas problēmas ir iemesls, kāpēc Somija neatbalstīs šo valstu pievienošanos Šengenas zonai.

Tāpat atsaucoties uz TI, Malmstrēma uzsvērusi, ka pēc pievienošanās ES atsevišķas valstis (Čehija, Ungārija un Slovākija) mazinājušas cīņu pret korupciju.

Tāpat pie nozīmīgām problemātiskās korupcijas prakses īstenotājām TI pētījumā minētas Grieķija, Portugāle un Spānija, šajās valstīs korupcija īpaši aktuāla esot kļuvusi krīzes laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!