Foto: DELFI.lt

ES enerģētikas komisārs Ginters Otingers konferencē Lietuvas galvaspilsētā Viļņā nācis klajā ar priekšlikumu Krievijas gāzes milzim "Gazprom" izlīdzināt piegādātās dabasgāzes cenu Eiropas Savienībā (ES), vēsta ārvalstu mediji.

Viņaprāt, dābasgāzes piegādēs ES valstīs būtu jāievēro kopējie nosacījumi. "Krievijas partneri saprot mūsu nosacījumus, taču nepieņem tos pilnībā. Tā ir cita kultūra," viņš piebildis.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite vienlaikus atzīmējusi, ka Eiropā jāizveido vienots gāzes un elektroenerģijas tirgus. Tas neļautu monopolistiem noteikt nepamatoti augstas cenas gāzei un elektroenerģijai.

"Gazprom" piegādātās dabasgāzes cenas starp ES valstīm krasi atšķiras. Piemēram, Polijā, par 1000 kubikmetriem dabasgāzes jāmaksā 550 dolārus (ap 300 latus), bet Vācijā - 452 dolārus (245 latus). Atsevišķām valstīm kā Igaunijai un Latvijai esot paredzētas ievērojamas atlaides.

Nesen Eiropas Komisija (EK) paziņoja par sākto oficiālo antimonopola pārbaudi pret "Gazprom". Krievijas gāzes kompāniju vaino konkurences normu pārkāpumos, tostarp nosakot negodīgas gāzes piegādes cenas. Kompānija EK aktivitātes skaidro kā mēģinājumu panākt zemākas gāzes iepirkuma cenas.

Pirms pāris dienām Eiropas Parlaments devis zaļo gaismu likumam, saskaņā ar kuru visām ES dalībvalstīm būs ar EK jāsaskaņo savus iecerētos līgumus enerģētikas jomā. Tostarp arī vienošanās par gāzes piegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!