Foto: morgueFile
Ilgstošu nokrišņu trūkuma dēļ šajā sezonā kukurūzas raža Eiropas Savienībā (ES) sarukusi līdz 54,6 miljoniem tonnu, kas ir 17% samazinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu. Līdz ar to tiek prognozēts būtisks kukurūzas importa pieaugums, kas var sasniegt vēsturē otru augstāko rādītāju, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas aplēsēm, kukurūzas imports ES valstīs pieaugs līdz 6,5 miljoniem tonnu. Starptautiskā Graudu padome prognozē krietni lielāku apjomu - desmit miljonus tonnu, bet pēc Nīderlandes kompānijas "Cefetra BV" prognozēm, kukurūzas imports ES valstīs šosezon varētu sasniegt 11 miljonus tonnu. Iepriekšējā sezonā kukurūzas imports ES bija 6,3 miljoni tonnu.

Kā liecina portāla "graudi.lv" informācija, visticamāk, ES palielināsies piegāžu skaits no Ukrainas un Dienvidamerikas. Laikā no šā gada jūlija līdz septembrim Ukraina ES valstīm piegādājusi 600 000 tonnu kukurūzas, kas ir 13 reizes vairāk nekā pagājušā gada analogā laika posmā. Otra lielākā šīs kultūras piegādātāja ES valstīm ir Argentīna, kura attiecīgajā periodā eksportējusi 74 400 tonnu kukurūzas salīdzinājumā ar 42 400 tonnām pērn attiecīgajā laika posmā.

Importa pieaugums no ASV netiek prognozēts, jo ES pastāv ierobežojumi vairumam ģenētiski modificēto kukurūzas šķirņu ievešanai, kas ir izplatītas Ziemeļamerikā. Tomēr šā gada oktobrī Eiropas Komisija (EK) deva zaļo gaismu kompānijai "Syngenta" ģenētiski modificētās kukurūzas "MIR 162" importam, kas ļaus palielināt piegāžu skaitu no Brazīlijas.

Kopumā šajā sezonā kopš 2.jūlija līdz 27.novembrim Eiropas Komisija ir izsniegusi licences 3,6 miljonu kukurūzas importam, būtiski pārsniedzot pagājušā gada attiecīgā perioda rādītāju - 1,6 miljonus tonnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!