Foto: AFP/Scanpix
Eiropai nepieciešama enerģijas savienība, lai nodrošinātu tās neatkarību un konkurētspēju, izteicies ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Mišels Barnjē laikā, kad daļu bloka dalībvalstu apdraud iespējami Krievijas gāzes piegāžu traucējumi.

"Mums nepieciešama Eiropas Enerģijas savienība, lai atgūtu mūsu enerģijas neatkarību un drošību, kā arī mūsu rūpniecības konkurētspēju," norāda Barnjē.

Viņa izteikumi saskan ar Polijas premjerministra Donalda Tuska izteikumiem, kurš jau aprīlī aicināja ES izstrādāt vispārēju enerģijas stratēģiju, lai mazinātu Krievijas gāzes piegāžu samazināšanas draudus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievijas gāzes eksportētājs "Gazprom" ir bijis spiests pieprasīt, lai Ukraina, sākot ar jūniju, par gāzi maksā avansā, ņemot vērā, ka parāds par jau piegādāto gāzi ir sasniedzis 3,5 miljardus dolāru.

Gandrīz 15% no visas ES patērētās gāzes tiek piegādāti no Krievijas cauri Ukrainas teritorijai, un Brisele bažījas, ka jebkādi samazinājumi var izraisīt piegāžu traucējumus ES.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!