Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pagājušajā sezonā eksportējusi rekordlielu daudzumu graudu - 42 miljonus tonnu, savukārt lielākie eksportētāji bijuši Francija un Vācija, liecina Eiropas Komisijas dati.

Mīksto kviešu eksports pieaudzis līdz 29 miljoniem tonnu, kas ir 43% pieaugums salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju. Savukārt miežu eksports palielinājies līdz 8,5 miljoniem tonnu, uzrādot 32% pieauguma rādītāju.

Graudu eksports pieauga gan tradicionālajos virzienos - uz Ziemeļāfrikas valstīm un Saūda Arābiju, gan uz Āzijas valstīm - Irānu un Dienvidkoreju.

Lielākie graudu eksportētāji Eiropas Savienībā pagājušajā sezonā joprojām bija Francija un Vācija. Savukārt trešo un ceturto vietu ieņēma Rumānija un Lietuva.

Graudu krājumi ES valstīs pagājušajā sezonā pieauga par 4,7 miljoniem tonnu - līdz 32,5 miljoniem. Vienlaikus salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju to apjoms bija par 24% mazāks.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" informāciju šajā sezonā Eiropas Savienībā atkal gaidāma laba graudaugu kultūru raža - 303 miljoni tonnu. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, raža palielināsies par vienu miljonu tonnu, kas ir 6% pieaugums salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju. Ja prognozes piepildīsies, ES būs iespēja saglabāt augstus graudu eksporta tempus vai palielināt krājumus, neskatoties uz gaidāmo vietējā pieprasījuma pieaugumu.

Kā ziņots, jau iepriekš Eiropas Agrāro resursu monitoringa aģentūras speciālisti prognozēja, ka kopumā graudaugu kultūru ražība ES valstīs būs 53 centneri no hektāra, kas ir augstāka par pēdējo piecu gadu rādītāju.

Pārtikas kviešu vidējā ražība sasniegs 58,1 centneru, kas nedaudz atpaliek no pagājušā gada rādītāja, taču būtiski pārsniedz pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju - 55,7 centneri no hektāra.

Gaidāms, ka kukurūzas vidējā ražība ES pieaugs līdz 71,8 centneram no hektāra. Pagājušajā gadā rādītājs bija 66,9 centneri, pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs - 67,7 centneri no hektāra. Taču laika apstākļi tuvākajos mēnešos var ieviest būtiskas korekcijas minētajā prognozē, norāda eksperti.

Arī Latvijā šogad tiek prognozēta laba ziemas un vasaras kviešu, rudzu un rapša raža. Pērn graudu kopējā raža bija 1,9 miljoni tonnu, nesasniedzot visu laiku rekordu - 2,1 miljonu tonnu, kas tika ievākts 2012.gadā. Vidējā ražība samazinājusies no 37 centneriem no hektāra 2012.gadā līdz 33,4 centneriem no hektāra 2013.gadā.

Ar graudaugiem tika apsēti 583 900 hektāru, kas ir par 9300 hektāriem jeb 1,6% vairāk nekā 2012.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!