Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pastiprinās sadarbību enerģētikas jomā ar piecām Āfrikas valstīm - Kaboverdi, Kotdivuāru, Libēriju, Togo un Ruandu, liecina Eiropas Komisijas (EK) paziņojums.

Sadarbības mērķis būs uzlabot piekļuvi ilgtspējīgiem energoresursiem, arī lauku apvidos, kur šī nepieciešamība ir vislielākā. Lai to panāktu arī pasaules mērogā, 2014.-2020.gada finanšu periodā ES plāno piešķirt dotācijas vairāk nekā 3,3 miljardu eiro vērtībā ilgtspējīgas enerģētikas projektu atbalstam visā pasaulē. Aptuveni divi miljardi eiro būs paredzēti Āfrikas valstīm.

"Ilgtspējīga enerģētika ir būtiska izaugsmes un attīstības veicināšanai. Tādēļ pirms diviem gadiem ES augstākā līmeņa sanāksmē "Ilgtspējīga enerģija visiem" Briselē es ierosināju nospraust vērienīgu mērķi - palīdzēt jaunattīstības valstīm nodrošināt, lai līdz 2030.gadam 500 miljoniem cilvēku būtu pieejami ilgtspējīgi energopakalpojumi. Esmu gandarīts, ka tagad mēs apvienojam spēkus ar Eiropas un Āfrikas valstīm, kas ir nolēmušas uzņemties vadību cīņā pret enerģētisko nabadzību," norādīja EK priekšsēdētājs Barrozu.

Savukārt Eiropas attīstības komisārs Andris Piebalgs piebilda, ka bez enerģijas rūpnīcas nevar darboties, skolas nav iespējams apgaismot un ģimenes nevar pagatavot siltu maltīti.

"Tā ir situācija, ar kuru daudzi cilvēki saskaras joprojām. Taču ir vienlīdz svarīgi, lai ilgtspējīgi energoresursi tiktu veicināti visupirms. Šīs deklarācijas skaidri apliecina visu parakstītāju politisko apņemšanos un vēlmi strādāt kopā un panākt straujāku progresu ceļā uz to, lai visiem būtu pieejama ilgtspējīga enerģija," sacīja Piebalgs.

Laikposmam no 2014.gada līdz 2020.gadam aptuveni 30 jaunattīstības valstis kā galveno nozari sadarbībai ar ES ir izvēlējušās enerģētiku. Turklāt arī citas valstis, kurās tā nav noteikta kā galvenā nozare, saņems ievērojamus līdzekļus enerģētikas jomā. Kopumā aptuveni 3,3 miljardi eiro būs paredzēti, lai atbalstītu ilgtspējīgu enerģētiku ES partnervalstīs visā pasaulē, izmantojot divpusēju un reģionālu sadarbību. Gaidāms, ka tādējādi tiks veicināti aizdevumi un kapitālieguldījumi 15 līdz 30 miljardu eiro apmērā nolūkā novērst enerģētikas infrastruktūras trūkumu un nodrošināt energoapgādi uzņēmumos, skolās, mājokļos un slimnīcās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!