Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) Tiesa otrdien devusi rīkojumu Grieķijas lauksaimniekiem atmaksāt 425 miljonus eiro, kurus tie saņēmuši no valsts, apstiprinot jau iepriekš pieņemto lēmumu, ka šie līdzekļi uzskatāmi par pretlikumīgām valsts subsīdijām.

Šāds lēmums pieņemts jau tā grūtā laikā, kad Grieķijas lauksaimnieki pauduši neapmierinātību ar nodokļu un pensiju sistēmas reformām, kas tiek pieprasītas valsts jaunākajā glābšanas programmā.

Tiesā izskatītā lieta attiecas uz 2009.gadu, kad 800 000 grieķu lauksaimnieku saņēma palīdzību pēc sliktiem laikapstākļiem šajā reģionā, taču Eiropas Komisija (EK) jau tajā laikā pasludināja šos līdzekļus par pretlikumīgām valsts subsīdijām.

ES Tiesa paziņojumā norāda, ka Grieķijas varasiestādes nav spējušas demonstrēt konkrētus ārkārtas apstākļus Grieķijas lauksaimniecības nozarē, salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm.

Tāpat EK arī apsūdzēja Grieķiju par šo līdzekļu piesavināšanos valsts budžetā, lai arī tiem jau bija jābūt atliktiem kā nodrošinājumam lauksaimniekiem pret sliktiem laikapstākļiem un nelaimēm.

Tiesas lēmums paredz, ka Grieķijas lauksaimniekiem vidēji būs nepieciešams atmaksāt aptuveni 500 eiro par vienu saimniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!