Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības noslēgšana varētu noslēgties 2016.gadā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Iepriekš ES līderi pauda uzskatu, ka minētajam līgumam jābūt parakstītam līdz šā gada beigām. Tomēr sarunām risinoties pārāk lēni, līgums, ticamāks, tiks parakstīts vien nākamgad.

Puses joprojām risina vairākus būtiskus jautājumus, tomēr ne tik ātri, kā cerēts. Joprojām notiek sarunas par tādiem jautājumu blokiem kā lauksaimniecība, iepirkumi u.c.

Kāda Eiropas Komisijas (EK) amatpersona atzina, ka atšķirībā no iepriekšējās EK vadības, jaunā EK vadība sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu ir padarījušas atklātākas.

"Šī komisija uzskata, ka tai ir pienākums skaidrot, ko ES grib ar šo līgumu darīt un kādā virzienā doties. Tāpēc tagad tiek publicēti teju visi sarunu dokumenti, lai arī pēc dažu ekspertu domām, šī atklātība ES nenāk par labu. Neskatoties uz to, ES svarīgākais mērķis ir panākt, ka vienošanās ir ekonomiski izdevīga un godīga," teica avots.

EK un ASV sarunas par tirdzniecības līgumu tika uzsāktas 2013.gada jūlijā un līdz šim ir notikušas septiņas sarunu kārtas. Kad sarunas būs pabeigtas, brīvās tirdzniecības līgumam jāsaņem Eiropas Parlamenta apstiprinājums, jo bez tā līgums nevar staties spēkā. Lai nodrošinātu labāku pārredzamību, Parlaments lūdza Komisiju izpaust dokumentus par sarunu gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!