Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) un ASV saskaņojušas jaunu sankciju paketi, kuras tiks ātri pieņemtas gadījumā, ja Maskava turpinās atbalstīt kaujiniekus un tie virzīsies dziļāk Ukrainā, vēsta laikraksts "The New York Times".

Izstrādātās sankcijas skars finanšu un enerģētikas nozares un visupirms skars Krievijas amatpersonas un uzņēmējus, kuriem tiks liegta iebraukšana un nodarbošanās ar uzņēmējdarbību ES un ASV.

Turklāt jauno sankciju rezultātā varētu tikt ierobežots Krievijas degvielas eksports. Tāpat daļa Krievijas banku zaudēs iespējas veikt virkni starptautisko finanšu operāciju, bet virkne Krievijas uzņēmumu nevarēs slēgt darījumus ārvalstīs.

Nopietnu starptautisko tiesību pārkāpumu gadījumā tiks noteiktas bargas finansiālās sankcijas, tostarp vairāku Krievijas banku atslēgšana no Vispasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrības (SWIFT) sistēmas. Šī procedūra nostādīs Krieviju uz viena pakāpiena ar Irānu, kurai šādi ierobežojumi tika noteikti tās kodolprogrammas dēļ. Vēl martā ES un ASV neizskatīja iespēju atslēgt Krieviju no SWIFT, jo tas nopietni kaitētu Rietumu kompānijām.

ASV uzstāj uz ierobežojošu pasākumu noteikšanu Krievijas kompāniju ārvalstu meitasuzņēmumiem, kā arī citām ekonomikas nozarēm, tostarp kalnrūpniecībai un mašīnbūvei. Ierobežojumi enerģētikas jomā var ietvert sankcijas pret uzņēmumiem, kas nodarbojas ar gāzes ieguves vietu izpēti vai ražo iekārtas slānekļa naftas ieguvei un transportēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!