Foto: Reuters/Scanpix

Miljoniem ASV dolāru, Faberžē olas, jahtas, aligatoru ādas mēteļi un dārgi pulksteņi – tā ir tikai daļa no Ukrainas politiķu ekskluzīvās ikdienas, ko nu atklāj publiski pieejamā un uzlabotā valsts amatpersonu deklarāciju sistēma.

Valsts prezidents Petro Porošenko uzrādījis 26 miljonu ASV dolāru lielus uzkrājumus, bet premjers Volodimirs Groismans atklājis, ka savās mājās skaidrā naudā uzglabā 1,6 miljonus ASV dolāru.

Ukrainas nodokļu ieņēmumu dienesta vadītājs Romans Nasirovs deklarējis, ka skaidrā naudā uzglabā divus miljonus ASV dolāru, viņš arī nav slēpis, ka savā īpašumā tur ekskluzīvas kažokādas, luksusa pulksteņus un vīna kolekciju. Nasirovam pieder arī vairāki nekustamie īpašumi.

Porošenko partijas biedrs valsts parlamentā Anatolijs Matvijenko deklarējis, ka viņa privātīpašumā atrodas baznīca, bet Dņipro pilsētas mērs Boriss Filatovs atklājis, ka viņam pieder 2009. gadā iegādāta tūrisma biļete, kas ar "Virgin Galactic" kuģi nodrošina ceļojumu uz kosmosu.

Fabaržē olas un 2,5 miljonus ASV dolāru lielus skaidras naudas uzkrājumus uzrādījis partijas "Atmoda" deputāts Genādijs Bobovs.

Kā norāda Ukrainas mediji, lielākā daļa no 50 tūkstošiem politiķu un ierēdņu, kuriem deklarācijas bija jāiesniedz, to arī ir paveikuši.

CNN uzsver, ka deklarāciju sniegtā informācija izraisījusi pamatīgu vētru Ukrainas sociālajos tīklos, kur cilvēki pauduši sašutumu par korupciju valstī.

Ukrainas valdība tiek asi kritizēta par to, ka nespēj saviem karavīriem nodrošināt pietiekamu atalgojumu. Karavīri, kas Austrumukrainā cīnās pret Krievijas atbalstītajiem spēkiem, vidēji saņem ap 280 ASV dolāru mēnesī un ir lielā mērā atkarīgi no brīvprātīgo palīdzības un ziedojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!