Foto: AFP/Scanpix

Pēc ceturtdien aizvadītā Lielbritānijas referendumā, kurā vairums vēlētāju nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības, piektdienas rīts finanšu tirgus visā pasaulē ir saspringts, bet vislielākās negatīvās svārstības vērojamas Londonas biržā. Biržās notiekošo analītiķi raksturo kā investoru paniku.

Kā vēsta "The Financial Times" britu mārciņas vērtība pret dolāru samazinājusies par vairāk nekā 10%, sasniedzot 1,33 dolārus par mārciņu, kas ir zemākais līmenis kopš 1985. gada. Pret Japānas jenu mārciņas vērtība nokritusi par 16%, bet pret eiro - par 7,2%.

Londonas biržā tirdzniecība sākusies ar strauju lejupslīdi - pašmāju uzņēmumu indekss nogāzās par 12,2%. Indekss, kas tiek veidots, ņemot vērā tirdzniecību ar lielāko un stabilāko uzņēmumu akcijām, samazinājās par 8,7%.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, paziņojot par savu atkāpšanos, steidza mierināt finanšu tirgus, apgalvojot, ka valsts ekonomikas pamati ir veseli. Arī valsts centrālās bankas vadītājs Marks Karnijs uzsvēra, ka iestāde pieņēmusi visus nepieciešamos mērus, lai sagatavotos "šodienas notikumiem".

Vēsturiskais referendums ietekmēja ne tikai Lielbritānijas finanšu tirgus - Japānas biržā kopējais indeksa kritums mērāms 7,3%, Austrālijā - 3,8%. ASV investīciju indekss "S&P 500" samazinājies par 3,7%.

Uz šī fona strauji pieaugusi zelta cena, sasniedzot augstāko līmeni pēdējo divu gadu laikā. Arī Šveices franks, kas svārstību laikā tradicionāli tiek uzskatīts par glābiņu, kāpis, tā vērtībai pret eiro palielinoties par 1,8%.

Piektdien novērotais mārciņas kritums, visticamāk, izrādīsies vēsturiski lielākais vienā dienā piedzīvotais, prognozē aģentūra "Bloomberg".

Analītiķi piektdien finanšu tirgos notiekošo salīdzina ar 2008. - 2009. gada krīzi. "Panika ir taustāma," "Bloomberg" atzinis Tokijā bāzētās "Nomura Holdings Inc." pārstāvis Džons Gormans. Savukārt investīciju un pētniecības vadītājs Londonas kompānijā "ETF Securities" Džeimss Baterfils medijam atzinis: "Tas ir biedējoši, es nekad neko tādu neesmu redzējis. Daudzi cilvēki tika pārsteigti nesagatavoti, un daudzi investori zaudēs daudz naudas."

Centrālās bankas daudzviet pasaulē piektdien bijušas spiestas finanšu sistēmā iepludināt līdzekļus, lai stabilizētu tirgus. Ar publiskiem paziņojumiem nākušas klajā centrālās bankas Lielbritānijā un Japānā, kā arī Eiropas Centrālā banka. Arī Zviedrijā un Dānijā centrālās bankas izrādījušas gatavību pārdot vietējo valūtu, lai nomierinātu investorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!